Schone parken
Gepubliceerd op: 09-08-2022
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/schone-parken/
Ga naar de hoofdinhoud

Met mooi weer trekken voorlichters langs de Rotterdamse parken om bezoekers te informeren over de afval- en barbecueregels en de strengere controle op het achterlaten van afval.

De voorlichters maken een praatje, leggen uit wat de regels van het park zijn en geven aan waar de afvalbakken en barbecuezones zijn. Ze delen afvaltasjes uit en wijzen bezoekers erop dat ze volle afvalbakken kunnen melden in de MeldR-app.

Extra afvalbakken

Reinigers van de gemeente zijn met warm weer hard aan het werk om alle afvalbakken op tijd te legen. We vragen Rotterdammers om de reinigers te helpen met het schoonhouden van de parken en stranden. Gooi afval zoals blikjes en sigaretten in de afvalbak of neem het mee naar huis. Ook zijn er extra afvalbakken en speciale containers voor houtskool geplaatst.

Barbecueën

In elk groot stadspark mag barbecueën alleen in de daarvoor ingerichte barbecuezones. Het Kralingse Bos, het Vroesenpark, het Zuiderpark, het Park (bij de Euromast) en strand Nesselande hebben zulke zones.

Voorkom brandgevaar door rekening te houden met de barbecueregels. Overal gelden regels om ervoor te zorgen dat het barbecueën veilig gebeurt en de omgeving schoon blijft. Dringend advies is dat er minstens 30 centimeter tussen de bak en de grond zit en de barbecue op 2 meter afstand van bomen en struiken staat. Doof na het barbecueën de hete kooltjes en gooi deze in de speciale rode of metalen kooltjescontainers. Niet op het gras.

Alcoholgebruik

Van 1 april tot 1 oktober mag u in de meeste Rotterdamse parken tijdens uw barbecue een biertje of wijntje drinken. Er zijn wel uitzonderingen. Kijk op de pagina Alcoholverbod voor alle informatie. Houd het in ieder geval gezellig, want overlast door alcohol blijft overal strafbaar.

Handhaving

Handhaving controleert strenger op het achterlaten van afval in de parken. De handhavers gaan in gesprek met recreërende Rotterdammers. Ze wijzen hen op een gastvrije manier op de regels met betrekking tot afval, barbecueën, alcohol en het uitlaten van honden. Waar nodig zullen zij optreden bij (afval) overtredingen. Neem daarom uw afval altijd mee of plaats dit in de daarvoor bestemde afvalbakken.

Meer informatie

Meer weten over barbecueën in de Rotterdamse parken? Kijk voor alle regels en een overzicht van de barbecuezones op de pagina Barbecue.