Maatregelen voor schone lucht
Gepubliceerd op: 19-07-2019
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/schone-lucht/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Schmidt

Walstroom voor zeeschepen, elektrisch vervoer en meer Rotterdammers die vaker de fiets pakken. Rotterdam zet tot 2030 in op 17 maatregelen voor schonere lucht in de stad.

Dat staat in de koersnota Schone lucht, die naar de gemeenteraad is gestuurd. De belangrijkste bron voor vervuiling van de lucht is het wegverkeer en daarom zet de gemeente in op maatregelen om het verkeer schoner te maken.

De gemeente wil dat de luchtkwaliteit in 2022 in heel de stad is verbeterd.

Vieze lucht

De lucht in Rotterdam is over het algemeen meer verontreinigd dan in andere delen van het land. Rotterdammers leven daardoor gemiddeld enkele maanden korter. Sinds jaar en dag wordt de luchtverontreiniging aangepakt. Het aantal plekken waar de Europese norm voor luchtkwaliteit wordt overschreden, is dan ook fors afgenomen.

De gemeente wil dat in 2020 alle straten in Rotterdam aan de Europese normen voldoen en dat de luchtkwaliteit in 2022 in heel de stad is verbeterd; er moet minder stikstofdioxide worden uitgestoten en de concentraties fijnstof en roet moeten omlaag. Nu zijn er nog 10 à 15 die niet aan de Europese norm voldoen.

Bouwhubs

Rotterdam wil ook experimenteren met zogenoemde bouwhubs buiten de stad. In deze hubs worden bouwmaterialen aangeleverd en van daaruit vervoerd naar diverse bouwlocaties in de stad. Zo kunnen goederen van verschillende leveranciers worden gebundeld. Dat scheelt drukte en filevorming in de stad.

Daarnaast zet de gemeente in op een eigen schoon wagenpark en samen met vervoerder RET op elektrische bussen. Met het Havenbedrijf en de provincie beloont Rotterdam schepen die schone brandstoffen gebruiken.