Schiekadeblok krijgt woontorens en kantoren
Gepubliceerd op: 06-05-2020
Geprint op: 09-07-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/schiekade/
Spring naar het artikel

Het Schiekadeblok ontwikkelt door. De gemeente gaat voortbouwen op de identiteit van het gebied en meer ruimte maken voor wonen en werken vlakbij het Centraal Station.

De afgelopen periode is er gewerkt aan drie ontwikkelscenario's voor het Schiekadeblok, het gebied dat globaal tussen het Hofplein en het Centraal Station ligt. Een zonder bebouwing van de strook naast het spoor en twee varianten met bebouwing van de spoorstrook. De gemeenteraad koos donderdag voor een scenario met grote woontorens en extra kantoren op de strook langs het spoor.

Woontorens en kantoren

Er komt hierdoor een woontoren van circa 70 meter hoog aan het Delftseplein. En een maximaal 200 meter hoge kantoor- en woontoren aan de Schiekade die gekoppeld is aan het deels te behouden Schieblock-pand. Op de spoorstrook komen kantoren in het topsegment. Ook komt er een groen binnenhof en een opvolger voor de Luchtsingel. De panden met cultuurhistorische waarde langs de Delftsestraat blijven behouden. Op deze panden komt een hotel.

Het gebied krijgt circa 680 woningen, waarvan minimaal 10 procent sociale woningbouw (met een minimum van 75 woningen) en minimaal 30 procent middensegment. De overige woningen vallen in het hoger en topsegment. Verder staat er circa 48.500 m2 aan kantoren gepland en is er 4.000 m2 beschikbaar voor detailhandel, horeca en een cultureel/maatschappelijk programma.

Creatieve bedrijven

De afgelopen jaren is het Schiekadeblok door particulier initiatief een bruisend gebied geworden met een mix van horeca, cultuur en design. De gemeente wil bij de ontwikkeling van het gebied hierop voortbouwen.

In de Delftsestraat en het Schieblock blijven kantoren en werkruimtes voor de innovatieve en creatieve bedrijven. In de toren die gekoppeld wordt aan het Schieblock worden ook extra werkruimtes toegevoegd voor huidige ondernemers die door willen groeien en voor de Next Economy ondernemers die de gemeente op deze locatie wil aantrekken. Verder praat de gemeente met lokale partijen die twee initiatieven hebben ingediend voor de herontwikkeling en renovatie van bestaande panden.

Cultuur en uitgaan

Het Schiekadeblok blijft een gezellige plek waar je op een terras kunt zitten, uit eten kunt en een poppodium kunt bezoeken. De invulling zal door de komst van woningen wel wijzigen. De terrassen sluiten uiterlijk om 23.00 uur en er komt één nachthorecagelegenheid (een poppodium). Aan het gebied worden ook functies toegevoegd, zoals een cultuurhal onderin de toren aan het Delftseplein en een aantrekkelijk, zonnig binnenterrein. Met de partijen achter de initiatieven die binnen het gebied zijn ontstaan is de gemeente in gesprek over de toekomst.

Bruisende mix

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) is blij met de keuze om de spoorstrook te betrekken bij de ontwikkeling en daar extra kantoren te bouwen: ‘Het stedenbouwkundige model dat is gekozen biedt de kans om het hele gebied te ontwikkelen. Het Schiekadeblok krijgt zo een nieuwe toekomst op een toplocatie. Het wordt een bruisende mix van hoogbouw, kantoren en creatieve bedrijven.’

Hoe verder?

Nu de gemeenteraad een ontwikkelscenario heeft gekozen, en ook de Nota van Uitgangspunten heeft vastgesteld, gaat de gemeente de plannen verder uitwerken naar een bestemmingsplan en grondexploitatie. In de volgende fase wordt ook bepaald hoe en met welke partijen de ontwikkeling wordt uitgevoerd.
 

\