Bewoners Blijdorp ontwerpen eigen straat
Gepubliceerd op: 15-04-2019
Geprint op: 20-05-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/schepenstraat/
Spring naar het artikel
Foto: Gemeente Rotterdam

De Schepenstraat in Blijdorp is compleet vernieuwd. Boven en onder de grond. Het bijzondere is, dat dit gebeurde volgens het ontwerp van bewoners. Zij daagden de gemeente uit via Right 2 Challenge.

De volledig vernieuwde Schepenstraat werd zaterdag 13 april geopend door bewoners en wethouder Bert Wijbenga. Een feestelijk moment om een afsluiting van dit bijzondere meerjarenproject te vieren.

Bewoners namen heft in handen

In 2015 bleek dat de Schepenstraat, een straat die halverwege de jaren 30 is aangelegd, moest worden opgehoogd en opnieuw ingericht. Op sommige punten was de straat 40 cm verzakt. De gemeente presenteerde een schets, maar een groep bewoners kon zich daar niet in vinden. Zij wilden meedenken over de herinrichting van hun straat en gaven aan dat zij het ontwerp en het organiseren van de bewonersparticipatie op zich wilden nemen. Iets wat in Nederland nog niet eerder op deze schaal was gedaan.

Right to challenge

De Schepenstraat werd zo in 2015 het eerste project in Rotterdam volgens de toen net gelanceerde methode Right to Challenge. Daarbij kunnen wijken en buurten de gemeente uitdagen als zij een taak denken beter te kunnen uitvoeren voor hetzelfde budget. De Rotterdamse aanpak wordt in veel steden gevolgd. Tal van gemeenten zijn hier komen kijken en hebben in de meeste gevallen de Schepenstraat bezocht.

Veel bomen behouden

Inmiddels is de 600 meter lange straat met 300 adressen opnieuw aangelegd volgens het ontwerp van de bewoners. Het is daarbij ook gelukt om veel bomen te behouden (ongeveer de helft). De bomen die zijn teruggeplaatst, zijn uitgezocht in het bomendepot. De oude bomen zijn nauwelijks te onderscheiden van de nieuwe bomen. De straat oogt nog steeds erg groen met verschillende bomen, bodembedekkers en heesters. Ook is het project binnen het beschikbare budget van 3,4 miljoen euro gebleven.

'Een schoolvoorbeeld van bewonersparticipatie. Goed en ook logisch om te zien dat andere gemeenten hier de kunst komen af kijken.’

Bert Wijbenga - wethouder

Schoolvoorbeeld bewonersparticipatie

Wethouder Bert Wijbenga (o.a. Buitenruimte) was zaterdag vol lof voor de bewoners van de Schepenstraat. ‘Wat een prachtig resultaat hebben jullie hier gerealiseerd. Mijn welgemeende complimenten voor jullie inzet. Dit is een schoolvoorbeeld van bewonersparticipatie. Betrokkenheid en bevlogenheid waar jullie nu de vruchten van kunnen plukken in een prachtig vergroende woonomgeving. Goed en ook logisch om te zien dat andere gemeenten hier de kunst komen af kijken.’

De vernieuwde nieuwe Schepenstraat:

  • Nieuwe inrichting met eigentijds straatmeubilair en groen
  • Gemengd riool maar wel met extra drain voor regenwater waarop ook een aantal balkons op aangesloten is
  • Bijna alle rioolhuisaansluitingen vervangen
  • Sommige bewoners hebben gemengde rioolaansluitingen vervangen door gescheiden aansluiting en een regenton
  • Helft van de oude bomen kon behouden blijven
  • Grotere diversiteit aan bomen, meer biodiversiteit
  • Meetnet voor grondwaterstand
  • Vernieuwde middenspanningskabels
  • Meer plekken om fietsen te parkeren
  • Meer zelfbeheer van groenvakken

Extra winst van project Schepenstraat

Door de inzet en input van het zogeheten Kernteam van bewoners zijn er als ‘bijvangst’ nog een aantal andere resultaten bereikt in de wijk. Zo is er een aanpassing gedaan in het ontwerp van de nabijgelegen kruising Schieweg- Stadhoudersweg, wat sluipverkeer moet tegengaan. Ook zijn er ideeën ingediend rond het Walenburgerplein voor de komst van een waterplein en is er budget gevonden via het Hoogheemraadschap voor het aanschaffen van regentonnen voor bewoners die (deels) wilden ontkoppelen van het riool. Er zijn ook groenvakken gekomen die bewoners zelf gaan onderhouden volgens het principe van zelfbeheer.

Meer informatie

Op de website Schepenstraat.info is meer te lezen over dit project voor en door bewoners. Met ook nieuwsbrieven en alle ontwerpen.
Beluister een interview op BNR Radio met Jorrit Vroon, een van de betrokken bewoners van de Schepenstraat.