Roze Zaterdag in 2021 naar Rotterdam
Gepubliceerd op: 01-07-2019
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/rozezaterdag/
Spring naar het artikel
Foto: The Link

Roze Zaterdag/Roze Stad zal in 2021 voor de tweede keer plaatsvinden in Rotterdam. Het stadsbestuur is verheugd over de keuze voor onze stad.

Deze Roze Zaterdag komt precies twintig jaar na de eerste keer dat Rotterdam de eer had. In 2001 was Rotterdam ook Culturele Hoofdstad van Europa en gastheer van de belangrijkste LHBTI-conferentie in Europa, de ILGA-Europe Conference.

Veel enthousiasme in de plannen

Het organisatiecomité van de stad Rotterdam presenteerde goede plannen aan het bestuur van de Stichting Roze Zaterdagen Nederland. Het bestuur van de Stichting Roze Zaterdagen Nederland heeft zich laten overtuigen door het initiatief van COC Rotterdam-Rijnmond en het enthousiasme en de plannen van het organisatiecomité. Ook de motie waarmee de gemeenteraad zich schaarde achter het houden van de Roze Zaterdag, was een belangrijke overweging bij het maken van de definitieve keuze.

'Het organiseren van Roze Zaterdag is een van de activiteiten die we genoemd hebben als actie. En die belofte maken we waar.'

Bert Wijbenga - wethouder

Positieve zichtbaarheid van diversiteit

Wethouder Bert Wijbenga toont zich verheugd over de keuze voor Rotterdam. Hij geeft aan dat het voor het college belangrijk is dat Rotterdam een inclusieve stad is waar iedereen zichzelf mag en kan zijn. ‘Positieve zichtbaarheid van diversiteit is een van de belangrijke acties vanuit Relax. Dit is Rotterdam. Het organiseren van Roze Zaterdag is een van de activiteiten die we genoemd hebben als actie en die belofte maken we waar. De diverse organisaties die zich in Rotterdam bezighouden met (acceptatie van) seksuele- en gender diversiteit slaan de handen ineen om er samen met ons een mooi roze jaar van te maken in 2021!’

Het college heeft een visie ontwikkeld over hoe de diversiteit in de stad beter wordt geaccepteerd en tot meer ontspannen samenleven leidt. Dat is te lezen in het programma ‘Relax. Dit is Rotterdam’.

Veel activiteiten in 2021

De invulling van de rest van het Roze Jaar is nog niet helemaal rond, maar gelet op de samenwerking die in de stad bestaat tussen het COC, Rotterdam Pride, roze en culturele organisaties en die zich de afgelopen jaren bij het houden van Rotterdam Pride meer dan duidelijk heeft bewezen, moet het ontwikkelen van voldoende aansprekende activiteiten tijdens en buiten de Roze Zaterdag geen problemen opleveren, zo verwacht de Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

Daarnaast zou volgens de stichting een Roze Jaar een goede stimulans kunnen zijn voor de andere 22 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag om meer lokale activiteiten te organiseren voor de LHBTI doelgroep.

Meer informatie

De eerste Roze Zaterdag als jaarlijks georganiseerde homo/lesbische demonstratie/manifestatie in Nederland, werd in 1978 georganiseerd. Vanaf 1979 gebeurde dat onder de naam Roze Zaterdag. In 1981 wordt deze dag uitgebreid naar een Roze Week, en vindt de demonstratie voor het eerst buiten Amsterdam plaats. Sindsdien trekt de demonstratie elk jaar door een andere stad, en veranderde het karakter van de demonstratie meer in een parade die tot doel heeft de diversiteit van homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders te tonen en zo het begrip te vergroten. De Roze Zaterdag in 2020 is in Leeuwarden.