Rotterdamse stadstekenaars
Gepubliceerd op: 07-02-2019
Geprint op: 20-02-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/rotterdamse-stadstekenaar/
Spring naar het artikel
Foto: Pim Palsgraaf

Het Stadsarchief en CBK Rotterdam zijn op zoek naar nieuwe Rotterdamse stadstekenaars die de stad kunnen vastleggen.

Hiermee is een oude traditie van het Stadsarchief in ere hersteld. Tot eind jaren ‘80 gaf het Stadsarchief namelijk jaarlijks opdrachten aan kunstenaars om de veranderingen in de stad weer te geven. Zeker in de naoorlogse jaren hebben zij volop de wederopbouw van de stad getekend.

Verzameling

Het Stadsarchief verzamelt behalve foto’s ook tekeningen, juist omdat kunstenaars op een andere en vaak verrassende manier naar de stad kijken. Na een geslaagd pilotproject in 2018 waarin tien Rotterdamse kunstenaars tien verschillende gebouwen van de Rotterdamse architect Hugh Maaskant in tekening vastlegden, hebben het Stadsarchief en CBK Rotterdam besloten dit jaar opnieuw een opdracht uit te schrijven. 

Thema's

Dit jaar zijn er drie thema’s waaruit de kunstenaars kunnen kiezen:

•Urban/Street Culture
•Stadslandbouw/pionieren in de stad
•Sportclubs- en activiteiten

Jury

Eind maart selecteert een jury op basis van de inzendingen drie kunstenaars. De jury bestaat uit: Hugo Borst (Rotterdamse kunstliefhebber- en verzamelaar), Emily Ansenk (directeur Kunsthal), Jantje Steenhuis/Wanda Waanders (Stadsarchief) en Ove Lucas (CBK Rotterdam).

Kunsthal

Rotterdamse kunstenaars kunnen hun documentatie insturen. Die drie kunstenaars maken tekeningen aan de hand van een thema, die eind 2019 in de Kunsthal te zien zijn. Na afloop neemt het Stadsarchief de tekeningen op in de collectie.

Meer informatie

Kijk voor aanvullende informatie en aanmelden op de website van het CBK.