Rotterdamse Luchtclub
Gepubliceerd op: 02-06-2021
Geprint op: 24-06-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/rotterdamse-luchtclub/
Ga naar de hoofdinhoud

Al meer dan 400 Rotterdammers hebben zich aangemeld voor de Luchtclub. Ze gaan de luchtkwaliteit in hun straat meten. Rob Oosterlee in Rozenburg kreeg de eerste fijnstofsensor. De andere leden ontvangen de sensoren in de komende weken.

De Luchtclub is een project waarbij Rotterdammers gedurende twee jaar zelf de luchtkwaliteit meten en data aanleveren. Bewoners worden zo onderdeel van het bestaande meetnetwerk waarmee de gemeente al 50 jaar de luchtkwaliteit in Rotterdam meet. Rozenburger Rob Oosterlee vertelt waarom hij zich heeft aangemeld. 'Schone lucht vind ik belangrijk voor mijn wijk en voor mijn kinderen. Via de Luchtclub kan ik daar mijn steentje aan bijdragen'. Rotterdammers die ook mee willen doen, kunnen zich aanmelden via de pagina Luchtclub.

Waardevolle informatie

Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid) is blij verrast over de grote belangstelling voor de luchtclub. 'De metingen van de Luchtclub zijn een waardevolle aanvulling op ons meetnetwerk. Met de gegevens over luchtvervuiling die de leden van de Luchtclub voor ons meten, kunnen wij nog beter maatregelen nemen om de lucht in de stad schoner te maken. Er zijn al 400 leden, maar we zoeken nog leden voor de gebieden: Charlois, Delfshaven, Feijenoord, Hoogvliet, IJsselmonde, Kralingen-Crooswijk, Noord, Overschie, Pernis en Rozenburg.'

Kick-off van de Luchtclub

De Luchtclub start deze week in de gebieden Rozenburg, Pernis, Hoogvliet en Hoek van Holland. Leden kunnen via online bijeenkomsten meepraten, meedenken en meedoen om de luchtkwaliteit in hun wijk te verbeteren. De kick-off is op 3 juni, daarna volgen er bijeenkomsten in juli. Tijdens deze online sessies gaat wethouder Arno Bonte dieper in op het doel van de Luchtclub, het belang van schone lucht en de meerwaarde van zelf meten. Deelnemers krijgen uitleg over de werking van sensoren en het meten en verzamelen van data. Hierbij sluiten ook het RIVM, de Milieudienst en DCMR- Rijnmond aan. Ook kunnen leden met elkaar kennismaken en hun verhalen en ervaringen delen.

Schonere lucht

De gemeente neemt verschillende maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het aanleggen van walstroom voor zeeschepen, het bevorderen van elektrisch (deel)vervoer, en het stimuleren van fietsen, wandelen en het openbaar vervoer. Drie jaar geleden waren er nog 15 straten waar de Europese stikstofnormen werken overschreden, inmiddels is de luchtkwaliteit in alle Rotterdamse straten binnen de norm. Maar het stadsbestuur heeft de ambitie om uiterlijk in 2025 ook te voldoen aan de (strengere) normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Meer informatie

Woont u in Rotterdam? Dan kunt u zich aansluiten bij de Luchtclub. U kunt zich aanmelden voor een sensor, om mee te praten, of als u alleen op de hoogte gehouden wilt worden over het project. U vindt meer informatie op de pagina De Luchtclub.