125 duizend kilo brood ingezameld
Gepubliceerd op: 01-07-2019
Geprint op: 19-07-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/rotterdamse-broodbak/
Spring naar het artikel
Foto: Broodnodig

Rotterdam heeft al meer dan 130 broodbakken in de stad. Er is nu ruim 125 duizend kilo brood ingezameld. Daarmee is veel groene energie gemaakt: 2000 led-lampen kunnen er een jaar lang van branden!

Per dag gooien we in Nederland 435.000 broden bij het restafval of op straat. Dat is zonde, want van brood kun je groene energie maken. Daarnaast is brood niet goed voor dieren die in de stad leven, en het trekt ratten en meeuwen aan die voor overlast kunnen zorgen. Gooi uw brood dus niet bij het restafval of op straat, maar in de Rotterdamse broodbak.

Hoe werkt de broodbak?

De inwoners van Rotterdam kunnen hun oud brood kwijt in een van de 130 broodbakken die bij de 85 inzamellocaties staan. De broodbakken worden beheerd door broodbakadoptanten die er samen met de buurt voor zorgen dat de bakken netjes blijven en alleen voor brood (zónder plastic zak) gebruikt worden. De elektrische inzamelwagens van GroenCollect legen de broodbakken wekelijks en zorgen ervoor dat het brood omgezet wordt in groene energie.

Wilt u als vereniging, school of bedrijf ook een broodbak en deze broodbak adopteren? Stuur ons dan een e-mail.

MetDeStad

Om brood op straat en voedselverspilling tegen te gaan, startten gemeente Rotterdam en Stichting BroodNodig in 2016 met het apart inzamelen van (oud) brood. Stichting BroodNodig wierf de broodbakadoptanten en voerde wijkgericht campagne ervoor. Na deze succesvolle start neemt gemeente Rotterdam per 1 juli 2019 de werkzaamheden van BroodNodig over. BroodNodig gaat als platform MetDeStad verder om nog meer duurzame wijkgerichte projecten op te starten.

Meer informatie

Kijk op de webpagina Brood is Energie voor meer informatie.