Rotterdam zet in op waterstof
Gepubliceerd op: 21-07-2020
Geprint op: 14-08-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/rotterdam-waterstof/
Spring naar het artikel

Rotterdam wil de komende decennia waterstof inzetten om de industrie te vergroenen, en als batterij te gebruiken om duurzaam opgewekte energie op te slaan. Dat schrijft de gemeente in de Gemeentelijke Visie op Waterstof.

‘Rotterdam kiest ervoor om zich, met de Rotterdamse haven als motor, te profileren in de ontwikkeling van de waterstofeconomie’, zo staat in het visiedocument. De gemeente wil dat samen doen met verschillende partijen, zoals bijvoorbeeld het Havenbedrijf.

Grondstof voor de industrie

In de haven vinden al verschillende ontwikkelingen plaats. De komende jaren wordt er nieuwe waterstofinfrastructuur aangelegd en staat de bouw van twee electrolysers op de planning. Dat zijn grote installaties waar waterstof wordt gemaakt met behulp van duurzame elektriciteit en water.

In het visiedocument beschrijft de gemeente waar ze wel en niet op wil inzetten. Zo gelooft de stad in waterstof als grondstof voor de industrie. Met waterstof kunnen chemische en brandstoffen CO2-neutraal worden geproduceerd.

Ook kan waterstof worden gebruikt als brandstof bij industriële processen waarbij veel warmte nodig is. Daarnaast is waterstof geschikt als brandstof voor zwaar transport en lang afstandsverkeer zoals vrachtwagens en scheep- en luchtvaart en voor de langdurige opslag van energie.

‘We pakken dat in Rotterdam groots aan. Want waterstof heeft de toekomst. En waterstof helpt Rotterdam in de verduurzaming van de haven en de stad.’

Wethouder Arno Bonte, (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie)

Waterstof heeft de toekomst

‘Waterstof is hét ontbrekende stukje van de puzzel in onze zoektocht naar een duurzaam energiesysteem. Want waterstof is niet alleen een essentiële schakel in het vergroenen van de industrie, maar we kunnen het ook gebruiken als batterij om onze groene energie uit zonnepanelen en windmolens in op te slaan’, zegt verantwoordelijk wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie).

Rotterdam wil waterstof niet inzetten voor het verwarmen van woningen (restwarmte is een geschikter alternatief) of personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Daarvoor is elektriciteit een duurzamer en goedkoper alternatief.

Met de visie in de hand, gaat de gemeente nu een waterstofprogramma opstellen. ‘We pakken dat in Rotterdam groots aan. Want waterstof heeft de toekomst. En waterstof helpt Rotterdam in de verduurzaming van de haven en de stad’, schrijft Bonte.

\