Rotterdam heeft nieuwe stadsdichter
Gepubliceerd op: 30-01-2019
Geprint op: 23-03-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/rotterdam-heeft-nieuwe-st/
Spring naar het artikel
Foto: Joke Schut

Dean Bowen is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam. Bowen vervult de komende twee jaar die rol door diverse gedichten te schrijven over Rotterdam, haar inwoners en Rotterdamse actualiteiten.

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij trad eerder op in binnen- en buitenland en publiceerde in diverse literaire tijdschriften. In 2018 debuteerde hij met zijn bundel Bokman en dat leverde hem een nominatie op voor de C. Buddinghprijs. Een terugkerend thema in zijn werk is identiteit. Hij gebruikt het gedicht graag om mensen inzicht te geven in de rol die identiteit speelt in onze maatschappij. Zelf zegt hij daarover: 'Ik zet het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen.'

Dichter bij de jeugd

Er zijn ideeën genoeg voor de komende twee jaar. Bowen wil het gesprek met de stad aan gaan en de stem van de individuele wijken van Rotterdam ontdekken. Ook wil hij heel graag een jeugd-stadsdichter in het leven roepen om poëzie dichter bij de jeugd te brengen.

Gedicht voor de Stadskrant

Wethouder Kasmi: 'voordat aanvragen vanuit de stad gaan binnenstromen, nodig ik je alvast uit om een van de komende raadsvergaderingen op het stadhuis te openen met een gedicht.' Bowen schreef als stadsdichter al een gedicht voor de gemeentelijke Stadskrant van 6 februari. Lees hieronder het volledige gedicht:

schuim

hoe alle wegen opgestapeld een nieuwe stad
formuleert die ademt van
volksmonden, straattaal &
het kloppende hart van een thuis

zoals het resoneert in ijzeraderen

zich vasthaakt in een huid gemerkt
met kinderoog het ongewisse gadeslaat

en we eisen het op

mag hier samengevlochten een kakafonie
van alle stemmen muziek
gemaakt, een echo in de holten
van een grijs gewicht

het hoedt ons voor hoogmoed die niets vraagt
van waar wij, volk
omwentelen in elkaar

bewatert betonnen bloesems, die we zijn

zo zien we ons thuis tegemoet
gekiemd langs een levenslijn intiem
en het licht dat langs haar valt

zo zal er een huis zijn
leunend op een hoopvolle zon
een huis uit vruchtbare bodem
richting hemel gestapeld
een nieuwe stem in een wankel hart

dat ROTTERDAM, zal schreeuwen

Meer informatie

Dean Bowen heeft veel zin om de rol van stadsdichter op zich te nemen, en borduurt graag voort op de erfenis die de vorige stadsdichter, Derek Otte, heeft achtergelaten. Alle gedichten en projecten van de stadsdichter zijn te vinden op stadsdichter010.nl. Wilt u Bowen volgen, dan kan dat op diverse socialmediakanalen.