Rotterdam werkt aan aantrekkelijke rivieroevers
Gepubliceerd op: 27-06-2019
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/rivieroevers/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Schmidt

Meer groen langs de Rotte en de Nieuwe Maas. En meer mogelijkheden om er te wandelen, fietsen, een terras te pakken of op een andere manier van het water te genieten. Dat is het doel van programma Rivieroevers 2019-2022.

De Rotte kent al een paar mooie, nieuwe plekken. Zoals de zit- en aanlegvlonder bij het Grotekerkplein en de steiger - met huurboten - aan de Lombardkade. En groene Linker Rottekade met meer ruimte om te wandelen en te fietsen.

Crooswijksebocht

Het wordt ook een stuk mooier aan de Crooswijksebocht: er komt een steiger, kanoverhuur, een nieuwe speelplek en meer groen. Verderop komt een tweede steiger bij Algemene Begraafplaats Crooswijk. Zo worden uitvaarten per boot mogelijk. Vlak bij de Blaak is de gemeente al bezig de Leuvekolk op te frissen. Zo stroomt er straks vers, zoet water doorheen. Verder komt er meer groen, een steiger en kanoverhuur.

Nieuwe Maas

Aan de Nieuwe Maas kunnen mensen al fietsen, wandelen en hardlopen langs het Nieuwe Maasparcours. Bewoners hebben deze route gemaakt. Even verderop, op het Eiland van Brienenoord, komt een echt getijdenpark, waardoor eb en vloed nog beter zijn te ervaren. Ook komen er een uitkijktoren en een extra brug. Door die brug wordt het eiland onderdeel van een nieuwe recreatieve route op Zuid: Rondje Stadionpark.

Water en groen

De andere kant op, aan de Nassauhaven, komen drijvende woningen en een getijdenoever. Op die oever groeien speciale planten die tegen brak water kunnen en de afwisseling van droogte en nattigheid. Bewoners lopen daar straks heerlijk langs het water en groen. En dat moet op steeds meer plekken langs de Nieuwe Maas (pdf) mogelijk zijn.

Goed voor de natuur

Rotterdam bouwt de komende jaren 18.000 nieuwe woningen. Dat is mooi, omdat iedereen ergens wil wonen, maar de stad wordt daardoor wel steeds voller, terwijl bewoners wel willen genieten van water en groen. Dat kan aan de rivieren die midden door de stad heen lopen. Tegelijkertijd helpen groene oevers om droge voeten te houden als het heel hard regent. Ze zorgen voor verkoeling als het zonnetje flink schijnt. Zo krijgt de stad ook meer planten en dieren. Goed voor de natuur dus.

Meer te doen

Samen met bewoners, ondernemers en vele andere partners is veel in gang gezet. Maar er is nog meer te doen. De gemeente gaat zich de komende jaren inzetten (pdf) voor betere wandel- en fietsroutes, meer parken en groene plekken en betere vaarverbindingen. Ook moet er meer te beleven zijn aan het water. Daarvoor is alvast 2,6 miljoen euro uitgetrokken.