Promoteam informeert Rotterdammers over energietoeslag
Gepubliceerd op: 19-10-2022
Geprint op: 02-12-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/promoteam/
Ga naar de hoofdinhoud

Een speciaal promoteam van de gemeente is woensdag de markt in Ommoord opgegaan om mensen te wijzen op verschillende inkomensregelingen. Zoals de energietoeslag.

Als zij dit nog niet hadden aangevraagd, werden ze direct geholpen in het naastgelegen Huis van de Wijk en de kerk. Inmiddels heeft ongeveer 85% van de Rotterdammers die ervoor in aanmerking komt de energietoeslag al aangevraagd. Mensen die dit nog niet gedaan hebben zijn relatief vaker ouder dan 65 jaar. Vooral ouderen in Ommoord blijven achter in de aanvragen. Daarom richt het promoteam zich eerst op ouderen in dit gebied. De reden dat de toeslag nog niet is aangevraagd verschilt: van geen internet of geen DigiD hebben tot niet goed Nederlands kunnen spreken tot wantrouwen hebben richting de overheid.

'Laagdrempelig'

Nel van Veen (67) is een van de mensen die de toeslag nog niet had aangevraagd. Zij bracht een bezoek aan de kraam van het promotieteam. 'Ik kwam boodschappen doen en dan blijk ik recht te hebben op energietoeslag. Dat is mooie meevaller. Ik durfde het niet aan te vragen, omdat ik ervan uitging dat mijn man en ik er geen recht op zouden hebben.'
Dat de gemeente op de markt staat, juicht ze toe. 'Het is laagdrempelig en goed dat dit gebeurt.'

Niet in de kou laten staan

Naast de energietoeslag wijst het speciale team mensen ook op andere regelingen die er zijn voor mensen met geldzorgen. Zoals het AOW-tegoed.
Wethouder: Enes Yigit van Armoede: 'Met de toenemende energieprijzen en inflatie kampen steeds meer Rotterdammers met geldzorgen. Ons nieuwe promoteam informeert inwoners over deze regelingen en zorgt ook voor hulp bij de aanvraag. We laten onze inwoners niet in de kou staan.'
Het promoteam gaat binnenkort ook naar wijken in Rotterdam-Zuid en Hoogvliet.

Actieplan geldzorgen

Deze actie van het promoteam komt uit het actieplan Geldzorgen dat vorige week is gepresenteerd. Om Rotterdammers te helpen die geldzorgen hebben en om te zorgen dat hun geldproblemen niet erger worden, breidt de gemeente de hulpverlening uit. De gemeente zoekt mensen met geldproblemen actiever op en er komen nieuwe steunmaatregelen.

Rotterdam investeert hiervoor 4,5 miljoen extra boven op het budget van ruim 11 miljoen euro per jaar. Dit doet de gemeente om de periode te overbruggen tot de aangekondigde rijksmaatregelen effect hebben.

Meer informatie

De overheid verstrekt een eenmalige energietoeslag. Het Rijk heeft de inkomensgrens om hiervoor in aanmerking te komen gesteld op 120% van het sociaal minimum inkomen. In Rotterdam geldt voor de toeslag van € 800 de ruimere inkomensgrens van 140%.
De energietoeslag kan tot 1 januari 2023 worden aangevraagd.

Heeft u geldzorgen? Kijk dan op de pagina Geldzorgen voor de verschillende regelingen die er zijn.