Overlast eikenprocessierups is nog niet voorbij
Gepubliceerd op: 10-07-2019
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/processierups/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Medewerkers van de gemeente Rotterdam komen meer eikenprocessierupsen tegen dan andere jaren. Ook landelijk geeft de rups, die in eiken kan zitten, dit jaar veel overlast.

Met man en macht werken de bestrijders van de rups aan het verwijderen van de nesten. Het advies: vermijd contact met de brandharen en lege nesten van de rups.

Wat doet de gemeente?

Dit jaar zijn er beduidend meer rupsen actief dan anders. De gemeente Rotterdam laat de rups door gespecialiseerde bedrijven weghalen in de openbare ruimte op plekken waar veel mensen komen. Inmiddels zijn in 750 eiken nesten verwijderd. In de eerste plaats bij evenemententerreinen en in parken, omdat daar veel mensen samenkomen. Drukke doorgaande fiets- en wandelroutes worden ook zo snel mogelijk aangepakt.

De capaciteit om de eikenprocessierups te verwijderen is echter beperkt. Bedrijven die dit specialistische werk uitvoeren, geven in het hele land aan het werk niet goed aan te kunnen. De gemeente kan daarom niet alle nesten op drukke plekken snel weghalen. Op sommige locaties wordt met rood-wit lint en borden geattendeerd op aanwezigheid van dat de rups.

Rups zit in eikenboom

De eikenprocessierups komt alleen in eikenbomen voor. Een eik is goed te herkennen aan de vorm van het blad. In een deel van de eikenbomen zitten nesten van de rups. Wilt u weten op welke locatie in het park u gerust kunt genieten van de zomer en waar u beter niet kunt gaan zitten, kijk  dan even op eikenboomkaart. Daarop staan alle eiken in Rotterdam. Daar kan een nest in zitten, dus wees op die locaties alert.

Melden

De gemeente wil de ontwikkeling van de eikenprocessierups in de stad zo goed mogelijk in beeld hebben. Daarom monitoren we de rups. Uw meldingen helpen daarbij. Heeft u de eikenprocessierups gezien? Meld het via 14 010, het meldingsformulier op de website of met de Buiten beter app. De nesten worden op dit moment alleen verwijderd als het om drukbezochte, risicovolle locaties gaat.

Wat kunt u nog meer doen?

Vermijd contact met de brandharen en lege nesten van de rups. Ga niet zelf aan de slag met het verwijderen van rupsen of nesten. Daar is een gespecialiseerd bedrijf met de juiste apparatuur en beschermingsmiddelen voor nodig. De haartjes van de rups (brandharen) en de nesten van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Ook zonder direct contact met de rups kunnen zowel mensen als huisdieren klachten krijgen door rondvliegende haartjes. Meestal verdwijnen de klachten weer na een paar dagen tot twee weken. Als de klachten langer duren, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Voor vragen over gezondheidsklachten door de eikenprocessierups kunt u maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur contact opnemen met de GGD Rotterdam-Rijnmond via (010) 433 98 94). Bekijk ook de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond over de Eikenprocessierups.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en maken grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellinghuidjes en uitwerpselen. In juli en augustus verpoppen de rupsen zich tot vlinders.

Meer informatie

Inmiddels heeft het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit een landelijk kennisplatform processierups geopend. Daar kunt u meer informatie vinden over de eikenprocessierups. Of bekijk de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond over de Eikenprocessierups.