Rotterdam wint prijs met eerste Digitale Balie
Gepubliceerd op: 16-06-2021
Geprint op: 07-07-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/prijs-voor-digitale-balie/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam heeft de Actualiteitstrofee van de GemeenteDelers 2021 gewonnen in de categorie corona voor de digitale balie. De jury noemt de digitale balie een voorbeeld van echte dienstverlening voor andere gemeenten en organisaties.

Tijdens corona is door de gemeente snel ingespeeld op het gemis aan contact. Ook is bewezen dat er vraag naar is en dat het werkt. In totaal deden 64 gemeenten mee, in vier categorieën, aan de Gemeentedelers 2021.

Digitale balie: meer dan een videogesprek

Rotterdam ontwikkelde als eerste Nederlandse gemeente een digitale balie die het mogelijk maakt om makkelijk en veilig op afstand, maar toch persoonlijk zaken te regelen met de gemeente. Met de digitale balie kunnen Rotterdammers onder andere hun uitkering bespreken, een TOZO-aanvraag (uitkering levensonderhoud) indienen maar ook geboorteaangifte doen of in ondertrouw gaan vanuit hun eigen huis of bijvoorbeeld het ziekenhuis.

8000 videogesprekken met Rotterdammers

Wethouder Arjan van Gils: 'De gemeente heeft het afgelopen jaar zo’n 8000 videogesprekken gevoerd met Rotterdammers via de digitale balie. De ervaringen zijn positief. Rotterdammers noemen het contact soms zelfs persoonlijker dan een echt baliegesprek. Bovendien is het laagdrempelig en makkelijk in gebruik. Zo combineren we het gemak van het digitale met het persoonlijke van een echt gesprek.'
 

'De ervaringen zijn positief. Rotterdammers noemen het contact soms zelfs persoonlijker dan een echt baliegesprek. Bovendien is het laagdrempelig en makkelijk in gebruik.'

Wethouder Arjan van Gils

Verder ontwikkelen

De digitale balie verbetert nog iedere dag en wordt steeds verder uitgebreid. Rotterdammers kunnen zich nu al identificeren met digiD, betalingen doen en veilig bestanden uitwisselen. Nieuwe functionaliteiten zijn in ontwikkelingen en een belangrijk speerpunt is goede toegankelijkheid. Zo zal het binnenkort voor Rotterdammers mogelijk worden om zelf een afspraak te maken bij de digitale balie en gaat de gemeente uitnodigingen via SMS mogelijk maken.

Meer informatie

Meer weten over de Digitale Balie? ga naar de pagina Videobellen met de gemeente.