Popkoorplus
Gepubliceerd op: 20-02-2019
Geprint op: 23-03-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/popkoorplus/
Spring naar het artikel
Foto: Arnoud Verhey

PopkoorPLUS is een Nederlandstalig popkoor van statushouders, anderstaligen en Nederlanders. De koorleden zingen Nederlandse popliedjes om op een leuke en speelse manier de taal te leren.

In Zevenkamp wonen de meeste statushouders van Nederland. Vaak spreken zij alleen in hun eigen taal en bijna nooit in het Nederlands. Het idee voor het koor ontstond, en in mei vorig jaar is PopkoorPLUS opgericht. De plus staat voor enthousiaste vrijwilligers. Zij helpen anderstalige koorleden, die aan het inburgeren zijn, met de Nederlandse taal. Ongeveer één derde van de koorleden spreekt Nederlands en twee derde is anderstalig.

School alleen is niet genoeg

‘De mensen leren de Nederlandse taal via school, maar dat is soms niet genoeg. Je leert taal ook door het zingen van liedjes en contact leggen met Nederlanders', zegt Adnan Al Mahmoud, bestuurslid PopkoorPLUS en afkomstig uit Syrië.

Het repertoire

De koorleden zingen Nederlandse popliedjes om op een leuke en speelse manier de taal te leren. Een greep uit de liedjes: 'Hand in hand kameraden', 'Tulpen uit Amsterdam', 'Hallo allemaal', 'Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente', 'Iedereen is van de wereld'.

'Bij elk lied leren we nieuwe woorden. Ze leggen de woorden voor ons uit in verschillende talen. Iedereen helpt elkaar.'

Syrisch koorlid

Nieuwsgierig

‘We zingen niet alleen met elkaar, we verbinden ons met elkaar’, vertellen Joke van Wingerden en Fonger Schouten. ’In kleine groepjes en wisselende samenstellingen praten we over van alles en nog wat. We vertellen elkaar wat we die dag gedaan hebben en wat we meemaken. Onderling worden er veel vragen gesteld, want mensen zijn enorm nieuwsgierig naar elkaars cultuur’.

Aanmelden

PopkoorPLUS oefent iedere dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in de Romeynshof aan de Stresemannplaats 8 in Rotterdam, onder professionele begeleiding van dirigente Judith Olthuis. Zingen ontspant, verbindt, ontroert, brengt met elkaar in contact en geeft plezier. Wil je meezingen? Meld je aan via popkoorplus@gmail.com.