Studenten vissen stad schoon
Gepubliceerd op: 05-09-2019
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/plastic-vissen/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Schmidt

Ongeveer vierhonderd studenten van het Hout- en Meubileringscollege vissen donderdag 5 september plastic uit de Rotterdamse wateren. Daarmee maken ze een kunstwerk dat ze volgend jaar presenteren.

Met de zogenoemde ‘Plastic Vissen Estafette’ willen de studenten, de gemeente Rotterdam en Plastic Whale laten zien dat afval waardevol is. En bovendien zorgen ze er met hun actie voor dat Rotterdam er tijdens de Wereldhavendagen komend weekeinde spic en span uitziet.

Afval bestaat niet

Plastic Whale zet zich al een aantal jaar in voor plasticvrije wateren in onder meer Rotterdam. Dan doen ze samen met scholen en bedrijven. Met de estafette willen de organisatie, de gemeente en de studenten laten zien dat afval ‘helemaal geen afval is’. Het is een grondstof of halffabricaat voor nieuwe producten. Dat gooi je dan ook niet weg, maar hergebruik je.

Routes

De Plastic Vissen Estafette gaat via twee routes door de binnenstad van Rotterdam. Wethouder Arno Bonte geeft om 10 uur op de Lombardkade het startschot aan de eerste studenten. Via de Rotte halen zij zoveel mogelijk plastic uit het water en van de kades om vervolgens bij het Zwaanshalspark het plasticvisnet over te dragen aan de volgende groep.

Deze studenten beginnen bij de Mouterbrug in Delfshaven en gaan dan richting de voormalige Van Nellefabriek, om vervolgens rechtsomkeert te maken via de andere zijde van de Schie.

Kunstwerk

Met het ingezamelde plastic gaan de studenten het komende jaar aan de slag. Ze maken een object voor de stad. Zij presenteren hun creatie tijdens de jaarlijkse Eindexamenexpo van het Hout- en Meubileringscollege op 7 en 8 juli 2020.