Pitch voor cultuurgelden
Gepubliceerd op: 26-02-2019
Geprint op: 20-04-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/pitch-voor-cultuurgelden/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Een cultureel Rotterdams plan pitchen en dezelfde avond nog horen of u subsidie krijgt? Dat kan binnenkort met Pitcher Perfect 010.

Dit is een nieuwe en laagdrempelige vorm van projectfinanciering voor organisaties, stichtingen en particulieren die niet terecht kunnen bij de reguliere subsidieloketten voor kunst en cultuur.

Twee keer per jaar een pitchavond

De gemeente Rotterdam organiseert vanaf nu twee keer per jaar een openbaar toegankelijke pitchavond waar maximaal twintig deelnemers hun plannen presenteren. De inschrijving voor de eerste pitchavond opent op 1 maart.

'We geven nieuwe makers en kunstenaars de mogelijkheid om hun talenten te benutten en uit te bouwen.'

Said Kasmi - wethouder

90.000 euro te verdelen

De pitchavond werd in 2018 als eenmalige pilot georganiseerd. De formule bleek succesvol. De pitchers beoordelen zelf hun medepitchers en adviseren over de te verstrekken bedragen. Aan het eind van de avond is het totaalbedrag van 90.000 euro verdeeld over maximaal twintig deelnemers. Per aanvraag geldt een maximum van 10.000 euro.

Ruimte voor innovatie en experiment

Volgens wethouder Said Kasmi (Cultuur) biedt Pitcher Perfect 010 een podium voor cultuurprojecten waar nu geen subsidie voor is. 'Ook geven we nieuwe makers en kunstenaars de mogelijkheid om hun talenten te benutten en uit te bouwen. We kunnen op deze manier snel inspelen op actuele ontwikkelingen en bieden ruimte voor innovatie en experiment.'

Aanmelden voor Pitcher Perfect 010

Via de pagina Pitcher Perfect 010 kunnen deelnemers zich vanaf vrijdag 1 maart aanmelden voor de eerste pitchavond op vrijdag 10 mei. Aanmelding is op volgorde van binnenkomst en deelnemers kunnen maximaal één keer per jaar een aanvraag indienen. De tweede pitchavond vindt plaats in het najaar.

Meer informatie

De gemeente wil alternatieve vormen van subsidie en financiering aanbieden aan een groep culturele ondernemers en kunstenaars, die nu vaak geen subsidie kunnen vinden die bij hen past. Pitcher Perfect 010 is een van die alternatieven.
Eerder sloot de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met Voordekunst, het grootste crowdfundingplatform voor de creatieve sector van Nederland. En onlangs ging de Rotterdamse Cultuurlening van start.

Bekijk de pagina Kunst en Cultuur voor alle subsidiemogelijkheden en het Cultuurplan 2017-2020.