Test met elektrische peukenzuigers
Gepubliceerd op: 20-10-2022
Geprint op: 02-12-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/peukenzuiger/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente test in Rotterdam-Zuid twee elektrische peukenzuigers. Dit is een nieuwe manier om sigarettenpeuken en ander klein (plastic) afval op straat op te ruimen.

Reinigers van de gemeente testen de komende zes weken of de peukenzuiger makkelijker en sneller schoonmaakt. Ze doen dat op de volgende plekken:

  1. Flexhotel Zuiderpark aan de Dordtsestraatweg
  2. de bibliotheek aan het Sandelingeplein
  3. tramhaltes tegenover de bibliotheek aan het Sandelingeplein.

Bewoonster Judith van Bragt ruimt op deze drie locaties regelmatig peuken en ander zwerfafval op. In overleg met haar zijn deze testlocaties aangewezen. De uitkomst van de test bepaalt of de gemeente de peukenzuigers op meer plekken in Rotterdam in zal zetten.

Schadelijke peuken

Sigarettenpeuken zijn een groot probleem voor het milieu. Vooral de filters zijn schadelijk. Ze bestaan uit:

  • zware metalen
  • kankerverwekkende stoffen
  • kleine stukjes plastic.

Sigarettenpeuken en ander (klein) plastic afval vergaan nooit helemaal. Gooi sigarettenpeuken en afval daarom niet op straat, maar in de afvalbak. Niet alleen voor het milieu en de stadsnatuur, maar ook voor een schone stad.

Rokers: neem een zakasbakje mee

Bewoonster Judith van Bragt heeft een goede tip: 'Neem als roker altijd een zakasbakje mee wanneer je op pad gaat en bewaar hier je opgerookte peuk in. Zo kun je je peuk altijd op een goede manier kwijt en komen er geen giftige stoffen terecht op straat en in de natuur. De draagbare asbakjes zijn te koop bij sommige tabakszaken en via internetwinkels.'

Meer informatie

Wilt u zelf iets doen tegen zwerfafval? Raap dan zo nu en dan wat zwerfafval op van straat of doe mee aan een opschoonactie, die een school, straat of vereniging organiseert. Kijk voor meer informatie op de pagina Zwerfafval.