Overlijden Jules Deelder
Gepubliceerd op: 19-12-2019
Geprint op: 21-01-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/overlijden-jules-deelder/
Spring naar het artikel

Jules Deelder is overleden. In de hal van het stadhuis lag een week lang een condoleanceboek. De publieke herdenking is op dinsdag 31 december in de Doelen.

Namens de stad en het bestuur condoleert burgemeester Ahmed Aboutaleb de familie, vrienden en bekenden met het overlijden van Jules Deelder, dichter, kunstenaar, muzikant, nachtburgemeester, gewaardeerd en geliefd Rotterdammer. Op zondag 24 november vierde hij zijn 75ste verjaardag nog groots in de Doelen. Op het stadhuis van Rotterdam hing op 19 december, de dag van zijn overlijden, de Rotterdamse vlag halfstok.

'Beter opgebrand dan uitgedoofd'

'Beter opgebrand dan uitgedoofd', zei Jules Deelder ooit tegen een journalist van HP / De Tijd toen die hem naar zijn grafschrift vroeg. Dichters schrijven die tenslotte zelf en Jules bedacht de zijne ter plekke. Maar met deze tekst doet hij zichzelf tekort. Iedere Rotterdammer kent minstens één van zijn gedichten. Zijn dichtregels zijn in de hele stad te vinden. Menig jazzliefhebber heeft zijn brushes over de drums horen strijken. Er is geen kunstenaar die de stad zó in woorden wist te vangen.

'Jules is Rotterdams erfgoed'

Burgemeester Aboutaleb: 'Vrij naar zijn eigen woorden hoop ik dat hij nu op een hoger plan gekomen is, met zijn vleugels wiekend door de lucht. Zodat hij wellicht met verbazing - en misschien met een beetje trots - kan zien hoe de stad huilt. Jules is Rotterdams erfgoed, verankerd in de stad, in het hart van de Rotterdammer. Namens het gemeentebestuur van Rotterdam wens ik familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte.'

Herdenking in de Doelen

De publieke herdenking in de Doelen is op 31 december van 15.30 uur tot 18.30 uur. De familie van Jules Deelder zal hierbij aanwezig zijn. Gemeente Rotterdam en de Doelen nodigen u uit om met gelijkgestemden afscheid te nemen van onze geliefde stadsgenoot. Er wordt in stijl afscheid genomen, met live muziek en verschillende sprekers.

Condoleanceregister in het stadhuis

In de hal van het stadhuis aan de Coolsingel stond sinds maandag 23 december tot dinsdag 31 december 15:00 uur een tafel met een condoleanceboek en een ingelijste foto van Jules Deelder. Er is door zeer veel mensen iets in geschreven. Het condoleanceregister van de gemeente is op dinsdagmiddag 31 december uur verplaatst van het Stadhuis naar de Doelen.

\