Rotterdam kleurt oranje
Gepubliceerd op: 25-11-2020
Geprint op: 15-01-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/orange-day/
Ga naar de hoofdinhoud

Woensdag 25 november is het 'Orange the world-day', de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Op deze dag kleuren in Rotterdam de Euromast, de Erasmusbrug, de Hofpleinfontein, Ahoy, Mevlanamoskee en de Laurenskerk oranje.

Verder zal op de wand aan het KPN-gebouw de boodschap 'Stop geweld tegen vrouwen' groot verschijnen. Met deelname aan Orange the World-day wil de gemeente Rotterdam nog eens extra benadrukken dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is.

Internationale campagne

Ook de Vlaggenparade aan de Boompjes staat in het teken van deze internationale campagne. Er hangen 33 banieren om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en dat vrouwenrechten gelijk moeten worden gesteld aan mensenrechten.

Een veilige stad voor vrouwen en meisjes

De kleur oranje staat voor een nieuwe dageraad. Een nieuwe dag waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen.  Vrouwen moeten zich in Rotterdam en overal vanzelfsprekend veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben. Met deelname aan programma’s zoals Veilige Steden en aanpak straatintimidatie willen we in Rotterdam de sociale veiligheid van vrouwen/meisjes verhogen. Ongewenst en grensoverschrijdend gedrag op straat wordt niet getolereerd.

De positie van vrouwen in de samenleving moet worden versterkt. Dit houdt ook in dat de vaak oude heersende opvattingen over de rollen van vrouwen en mannen in het gezin en in de samenleving moet veranderen.

Feiten en cijfers (wereldwijd)

  • 1 op de 3 vrouwen en meisjes ervaart psychische of seksueel geweld in hun leven, vaak door partners of bekenden uit de directe omgeving.
  • Slechts 52 procent van de vrouwen heeft het recht op zelfbeschikking als het gaat om partnerkeuze, (seksuele) relaties, het gebruik van anticonceptie en toegang tot gezondheidszorg.
  • Wereldwijd zijn ongeveer 750 miljoen vrouwen en meisjes voor hun achttiende getrouwd (onder andere door huwelijksdwang).
  • 71 procent in mensenhandel is vrouw (en vaak nog jonge meisjes); 3 van de 4 van deze vrouwen en meisjes worden seksueel geëxploiteerd.
  • 1 op de 2 vrouwen zijn (in 2017) door hun partners of familie vermoord; ter vergelijking 1 op de 20 mannen zijn gedood onder vergelijkbare omstandigheden.

Rotterdamse gebouwen kleuren oranje

Om 17.00 uur hijst wethouder Wijbenga officieel de Stop-Geweld-Tegen-Vrouwen-hoofdvlag met op de achtergrond de oranje uitgelichte Erasmusbrug. Op meerdere plekken in Rotterdam, zoals bij de twee ziekenhuizen van Franciscus Gasthuis & Vlietland, hangt deze vlag de hele dag in top.

Online programma over geweld tegen vrouwen

Voorafgaand aan het hijsen van de hoofdvlag organiseren maatschappelijke partners als stichting Dona Daria en Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond een online programma over geweld tegen vrouwen in Rotterdam. Hierin spreekt onder andere Ester Wijnen, een slachtoffer van huiselijk geweld en is er aandacht voor de verhalen achter de expositie Wij…Doorbreken de cirkel van geweld.

Orange Day in Rotterdam

De campagne rondom Orange Day in Rotterdam is een samenwerking tussen de Rotterdamse Zonta clubs, Rotterdamse Soroptimisten en UN Women Nederland. De aftrap van de landelijke campagne is dit jaar in Arnhem met ministers Kaag en Van Engelshoven.

Meer informatie

Benieuwd naar wat Rotterdam doet om het probleem bespreekbaar te maken en de sociale veiligheid van vrouwen en meisjes te verhogen? Ga dan naar de pagina Orange the world.