Openingsdatum van het depot bekend
Gepubliceerd op: 01-06-2021
Geprint op: 22-06-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/openingsdatum-depot/
Ga naar de hoofdinhoud

De openingsdatum van het nieuwe depot Boijmans Van Beuningen is bekend. Zaterdag 6 november openen de deuren van het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

De komende drie maanden verhuizen ongeveer 151.000 kunstobjecten naar het depot. Het gaat om schilderijen, tekeningen, sculpturen, designobjecten en andere kunstitems die in 172 jaar zijn verzameld. Tot het moment van opening wordt naast de verhuizing onder meer gewerkt aan het inrichten van de vitrines en presentatieruimtes, het afbouwen van het restaurant en het trainen van personeel.

Verhuizing 151.000 kunstitems

Bijna vier maanden lang rijden vijf dagen per week transportwagens vanaf de externe depots in binnen -en buitenland naar het nieuwe depot. In totaal worden 216 ritten gemaakt met 22 kubieke meter vracht per keer om de 151.000 kunstwerken inclusief twintig procent verpakkingsmateriaal te vervoeren. Waarbij geldt dat sommige kunstwerken de gehele vrachtwagen innemen en andere (zoals prenten en tekeningen in dozen) met duizenden tegelijkertijd kunnen worden vervoerd.

Voorbereiding

In 2019 werden alle objecten in 3D opgemeten, zodat deze objecten zeker in alle nieuwe stellingen en rekken zouden passen. Alle kunstobjecten hebben een vaste standplaats gekregen op een bepaald rek of bepaalde plank in het depot. Op basis van het materiaal zoals glas, keramiek, textiel, hout, metaal, plastic en het formaat hebben alle objecten een label met kleurcode gekregen. In totaal zijn er 14 kleuren die overeenkomen met de veertien opslagcompartimenten in het depot. Hierbij geldt dat kunstwerken die hetzelfde zijn, op dezelfde manier worden behandeld en een vrachtwagen altijd wordt gevuld met een bepaalde kleur.

Meer informatie

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen bestaat uit meer dan 151.000 objecten, waarvan 88.000 prenten en tekeningen. De overige collectie van ruim 63.000 objecten bestaat uit: schilderijen, foto’s, films, industriële vormgeving en design, hedendaagse kunstinstallaties en sculpturen.