Wegdromen bij je favoriete kunstwerk? Dat kan!
Gepubliceerd op: 29-05-2020
Geprint op: 10-07-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/opening-musea/
Spring naar het artikel

Vanaf 1 juni gaan de meeste Rotterdamse musea weer open. En dat is goed nieuws voor alle kunst- en cultuurliefhebbers die de musea langere tijd niet konden bezoeken en hun zo dierbare kunst zo gemist hebben!

Vanzelfsprekend voldoen de musea aan alle voorwaarden om bezoekers veilig te ontvangen om zo de gezondheid van zowel bezoekers als medewerkers en vrijwilligers zoveel mogelijk te kunnen garanderen.

‘De Rotterdamse kunst- en cultuurinstellingen hebben de afgelopen tijd heel hard gewerkt, zodat Rotterdammers vanaf 1 juni weer kunnen genieten van de kunst, cultuur en het erfgoed dat onze stad te bieden heeft. Daar ben ik heel blij mee. Al dat moois biedt velen inspiratie, hoop en steun in deze moeilijke tijden’, aldus wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Toerisme).

Aangepast en exclusief bezoek

De invulling van een veilig bezoek verschilt per museum. Zo zal een klein museum mogelijk andere aanpassingen moeten doen dan een groter museum. Door het beperkt aantal mensen en de 1,5 meter afstand, krijgt het museumbezoek in ieder geval een bijzondere beleving waarbij je het museum in alle rust en stilte kan bezoeken.

Het Chabot Museum gaat per 2 juni weer open en volgt daarbij de richtlijnen en het protocol van de Museumvereniging. Directeur Jisca Bijlsma: ‘Op basis van de richtlijnen en het protocol van de Museumvereniging gaat het Chabot Museum per 2 juni weer open. We gaan tijdslots van een half uur via onze e-ticketing aanbieden voor maximaal 4 personen per tijdslot. Pas als alle bezoekers van 1 tijdslot weer een voor een weg zijn, kunnen de bezoekers van een volgend tijdslot naar binnen. Verder zijn kuchschermen, en alle beschermende middelen aangeschaft en komt er een routing door de zalen. De exclusiviteit van weinig bezoekers zal, denken we, wel een fijne ervaring zijn die ook helemaal past bij de identiteit van het museum.’

Museumbezoek is veilig

Ook het Nederlands Fotomuseum gaat op 1 juni weer open op basis van dezelfde richtlijn en hetzelfde protocol. ‘Het was voor ons natuurlijk vreselijk dat we dicht moesten die weken’, zegt directeur Birgit Donker. ‘Wij leven van ons bezoek. Van het publiek!’ De afgelopen periode werkte het museum hard om te zorgen dat mensen het museum weer veilig kunnen bezoeken. En uiteraard geldt ook bij het fotomuseum dat reserveren vooraf verplicht is. ‘We hebben er alles aan gedaan om mensen zo goed mogelijk en zo veilig mogelijk te ontvangen. Er worden extra mensen ingezet, we hebben de museumwinkel verplaatst, er is eenrichtingsverkeer. En we hebben nog allerlei andere voorzorgsmaatregelen getroffen.’

Informeer naar de voorwaarden

Informeer vooraf bij het museum van uw keuze welke specifieke voorwaarden daar gelden zoals het tijdslot, het aantal mensen en de kaartverkoop. En altijd geldt: ga alleen naar een museum als u geen gezondheidsklachten hebt zoals verkoudheid, hoesten of koorts.

\