Onderhoud aan het bosplantsoen
Gepubliceerd op: 10-01-2019
Geprint op: 21-01-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/onderhoud-bosplantsoen/
Spring naar het artikel
Foto: David Rozing

Het is weer tijd voor onderhoud van groenstroken met een natuurlijk karakter en kleine stukken bos in de stad. De gemeente voert de komende tijd snoeiwerkzaamheden aan bomen en struiken uit in het bosplantsoen.

De werkzaamheden vinden in de hele stad plaats en zijn in maart gereed.

In vorm en veilig door onderhoud

Groenstroken met een natuurlijk karakter en kleine stukken bos in de stad noemen we bosplantsoen. In bosplantsoen groeien verschillende soorten bomen, kruiden en struiken. Door onderhoud blijft het groen in het bosplantsoen in vorm. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde beplanting. Onderhoud zorgt er ook voor dat de verkeersveiligheid en het gevoel van sociale veiligheid gewaarborgd blijft.

Dunnen, snoeien en dode bomen verwijderen

Gemiddeld eens in de zes jaar dunt en snoeit de gemeente het bosplantsoen. Langs de randen van het bosplantsoen snoeien we vaker: één keer per jaar en zonodig bij meldingen van bewoners. Bij dunnen verwijderen we een deel van de bomen en struiken in het bosplantsoen. Zo krijgen de overblijvende bomen en struiken meer licht en groeiruimte. Sommige struiken worden gesnoeid om deze te verjongen. Dode bomen, die gevaar kunnen opleveren voor voorbijgangers, worden verwijderd.

Plattegrond

Wilt u weten waar bij u in de buurt wordt gewerkt? Op de interactieve plattegrond hieronder staat waar wordt gesnoeid, gedund en dode bomen worden verwijderd. U kunt inzoomen op de plattegrond, of (rechtsboven) zoeken op uw wijk of straat.

Beschermde planten en dieren

Bij het onderhoud van het bosplantsoen wordt steeds een gedeelte aangepakt. Op die manier blijven er altijd dichtbegroeide plekken over waar dieren kunnen schuilen. De gemeente houdt rekening met aanwezige beschermde dier- en plantensoorten, zoals vleermuizen, egels en orchideeën.

Groen herstelt snel

Het onderhoud is nodig om het bosplantsoen gezond en gevarieerd te houden. Direct na het dunnen en snoeien ziet het bosplantsoen er wat kaal uit. Regelmatig laten bewoners ons weten dat ze dit erg jammer vinden. Wij kunnen ons dit voorstellen; een groene omgeving heeft meer uitstraling. Het herstel van het groen gaat gelukkig snel.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina Onderhoud bosplantsoen.