NK tegelwippen
Gepubliceerd op: 01-04-2021
Geprint op: 21-04-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/nk-tegelwippen/
Ga naar de hoofdinhoud

Tegel eruit, plant erin. De spelregels van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen zijn simpel. Rotterdam won in 2020 de eerste titel en verdedigt die dit jaar. Alle Rotterdammers kunnen helpen.

Onder zijn bezielende leiding legden ruim duizend Rotterdammers vorig jaar een geveltuintje aan. Raymond Landegent is de bekendste ‘tegelwipper’ van de stad en trekker van het initiatief 1000 geveltuinen. Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning waar eerst tegels lagen. Vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Geveltuintjes maken het straatbeeld fleurig en zorgen tijdens hete zomers voor meer koelte. Ook trekken ze vogels en insecten aan en laten ze regenwater gelijkmatiger wegstromen in de grond.

Voetbalveld

‘Goed voor de buurt, goed voor het klimaat en de biodiversiteit’, vat de stadstegelwipper samen. Landegent is nauw betrokken bij het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. De bedoeling van deze wedstrijd is zonneklaar. ‘Zoveel mogelijk tegels uit de grond wippen en daar bloemen en planten voor in de plaats zetten. Niet zomaar midden op straat natuurlijk, maar langs de gevel of in de tuin’, legt Landegent uit. Deelnemers moeten een foto van hun gewipte tegels en het resultaat aanmelden op de website van het NK Tegelwippen.

Een Rotterdammer met een schep tijdens het aanleggen van geveltuinen. Foto: Sjon Heijenga

Gouden Tegel

Vorig jaar deed de gemeente Rotterdam voor het eerst mee aan dit ludieke kampioenschap. Het won de wedstrijd met zo’n 48.000 gewipte tegels. Het Rotterdamse doel voor dit jaar is 100.000 stuks. Omgerekend een compleet voetbalveld. Nu doen bijna veertig steden mee aan het kampioenschap, dat duurt tot en met 30 september. De winnaar wordt bepaald door alle gewipte tegels te delen door het aantal inwoners. De gemeente met de hoogste score ontvangt de Gouden Tegel.

Meer informatie