Licht uit tijdens Nacht van de nacht
Gepubliceerd op: 28-10-2022
Geprint op: 30-11-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/nacht-van-de-nacht/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam doet mee aan de Nacht van de nacht, dit jaar in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober. Eén nacht lang gaat onder andere de verlichting van de Erasmusbrug, Hofpleinfontein en de toren van de Laurenskerk uit.

Ook de lichten van de Willemsburg, de Hef en parkeergarage Noorderhelling zijn op zaterdagnacht 29 oktober uit.

Lichten uit

Hiermee doet Rotterdam mee aan de jaarlijkse landelijke actie waarmee natuur- en milieufederaties aandacht vragen voor lichtvervuiling. Daarbij roepen ze gemeenten, bedrijven en particulieren op voor één nacht zoveel mogelijk lichten uit te laten, met als doel Nederland donkerder en duurzamer te maken. Het is de 18e keer dat de Nacht van de nacht wordt gehouden.

Dat Rotterdam komend weekend van een aantal iconen het licht uitdoet, is een initiatief van de gemeenteraad. Die omarmde een motie van de Partij voor de Dieren waarin werd gevraagd mee te doen aan de Nacht van de nacht. Door deze actie komt dit onderwerp bij zoveel mogelijk bewoners en bedrijven in Rotterdam onder de aandacht.

Lichtvervuiling

Rotterdam, en vooral het havengebied, zijn volgens de lichtvervuilingskaart van Atlas Leefomgeving fel verlicht. Vooral dieren en planten hebben hier last van. Lichtvervuiling kan de groei en de seizoenscyclus bij planten verstoren.

Ook wijst onderzoek uit dat nachtelijke verlichting grote gevolgen heeft voor het gedrag van diersoorten. Nachtvlinders sneuvelen doordat ze op felle lampen afvliegen. Vleermuizen hebben donkere routes nodig om zo uit de klauwen van roofvogels te blijven. En veel dieren stemmen hun gedrag af op de lengte van de dag. Door een teveel aan licht raakt hun bioritme verstoord.

Slimme straatverlichting

Naast meedoen aan de Nacht van de nacht heeft Rotterdam meer maatregelen om lichtvervuiling en -hinder zoveel mogelijk te verminderen. Zo wordt 's nachts, op plekken waar dat veilig kan, de verlichting gedimd. Daarnaast heeft de gemeente duurzame technologische vernieuwingen. Een voorbeeld is het 'slim licht' voor straatverlichting. Dit is ledverlichting dat gedimd kan worden.

In Rotterdam is de helft van de straatverlichting vervangen door led. Het gaat hier ook om gericht licht, waarbij er minder zogenoemd 'strooilicht' is. Het licht straalt daarbij naar beneden en niet omhoog. Dat zorgt voor het behoud van een donkere hemel.

Meer informatie

Meer informatie over de Nacht van de nacht is te vinden op www.nachtvandenacht.nl.