Mondkapje verplicht op drukke plekken in Rotterdam
Gepubliceerd op: 30-07-2020
Geprint op: 14-08-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/mondkapjesplicht/
Spring naar het artikel

Rotterdammers en bezoekers van onze stad dragen vanaf woensdag 5 augustus een niet-medisch mondkapje in de winkelgebieden in het centrum, op alle grote markten en in de overdekte winkelcentra Zuidplein en Alexandrium (Woonmall uitgezonderd)

De maatregel geldt van 06.00 tot 22.00 uur. Voor de markten geldt het enkel op marktdagen. Bekijk de precieze locaties in de veelgestelde vragen.

Pilot

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voert deze verplichting als pilot in, omdat het coronavirus weer oplaait. Dit gebeurt vooral op plekken waar veel mensen samenkomen en afstand houden lastig is. Een mondkapje kan hierbij helpen. Het RIVM heeft geconcludeerd dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar. 

Houd afstand

Daarnaast is en blijft de regel: houd afstand, vermijd drukte en laat je zo snel mogelijk testen als je klachten hebt, ook milde. Zo voorkomen we met elkaar dat de druk op de ziekenhuizen en het zorgpersoneel weer toeneemt en we terug moeten naar een (gedeeltelijke) lockdown.

Op straat en in winkels

De plicht om een mondkapje te dragen geldt in de aangewezen gebieden voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder, zowel op straat als in winkels. Het gaat om winkelgebieden in het centrum van Rotterdam (onder andere de Lijnbaan, Meent, Binnenwegplein en Coolsingel), de markten in Delfshaven, Afrikaanderwijk en de Binnenrotte en de overdekte winkelcentra Alexandrium (met uitzondering van de Woonmall) en Zuidplein.

De maatregel geldt van 06.00 tot 22.00 uur. Voor de markten geldt het enkel op marktdagen. De precieze locaties zijn in te zien bij de veelgestelde vragen. Op locaties waar al landelijke maatregelen gelden, zoals horeca, sportscholen en musea, hoeven mensen geen mondkapje te dragen. Hier gelden namelijk al regels over reservering, begeleiding en placering. Het betreft enkel de eerdergenoemde gebieden waar drukte minder te reguleren is.

Borden

In de aangewezen gebieden zijn borden neergezet om mensen op de maatregel te wijzen. Mensen die de maatregelen niet opvolgen worden hierop aangesproken. Dit kan leiden tot het verzoek het gebied te verlaten of een boete.

Urgentie

Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is blij met de pilot: ‘In afwachting van de landelijke kaders, zijn regionaal al voorbereidingen getroffen voor deze maatregel. Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving. We staan klaar om de pilot in gang te zetten en hopen dat het mensen helpt om op een veilige manier te verblijven in de stad en voldoende afstand te houden tot elkaar.’

Veelgestelde vragen over mondkapjes

In bepaalde gebieden in Rotterdam waar drukte minder te reguleren is, is het dragen van een mondkapje vanaf 5 augustus verplicht als aanvullende maatregel. RIVM heeft aangegeven dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in enkele drukke winkelgebieden in het centrum van Rotterdam.

Ook betreft het de volgende locaties:

Markten:

  • Binnenrotte
  • Visserijplein
  • Afrikaanderplein.

Overdekte winkelcentra:

  • Alexandrium
    (mondkapjesplicht geldt niet voor de Woonmall/Alexandrium III)
  • Zuidplein.

Vanaf 5 augustus is het dragen van een mondkapje in een aantal straten in het centrum Rotterdam verplicht. Het gaat om de volgende straten:

Karel Doormanstraat, Kruiskadehof, Korte Lijnbaan, Zoutmanstraat, Van Genthstraat, Aert van Nesstraat,

Van Oldenbarneveltplaats, Binnenwegplein, Lijnbaan, Hennekijnstraat, Beurstraverse, Coolsingel hoek Meent – Aert van Nesstraat, Bulgersteijn hoek Binnenwegplein, Meent, Leeuwenstraat, Beursplein,

Korte Hoogstraat, Rode Zand, Hoogstraat, Westewagenstraat, Delftsevaart, Oppert, Grote Kerkplein,

Bagijnenstraat, West Nieuwland, Verlengde Nieuwstraat, Steiger, Binnenrotte, drs. Jan Scharpstraat.

De plicht voor het dragen van een mondkapje geldt tussen 6.00 en 22.00 uur. Deze tijd is gekoppeld aan de winkeltijdenwet. Buiten deze tijd is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Op de aangewezen markten waar een mondkapjesplicht geldt, is dat van toepassing tijdens de openingstijden van de markt.

De plicht voor het dragen van een mondkapje geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen.

Aan het begin van de pilot worden beperkt mondkapjes uitgedeeld aan de rand van de aangewezen gebieden. Er wordt echter vanuit gegaan dat iedereen vanaf 13 jaar zelf over een mondkapje beschikt.

Een niet-medisch mondkapje beschermt niet uzelf. Een mondkapje kan de mensen rond u beschermen als u het zorgvuldig draagt en gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op de geldende hygiënemaatregelen.

Op deze pagina van Rijksoverheid staan goede en duidelijke instructies over het maken, gebruik en onderhoud van mondkapjes.

De mondkapjesplicht geldt voor alle openbare gebieden in het aangewezen gebied. Binnen woningen, tuinen en kantoren geldt deze plicht niet. Voor openbare tuinen en plantsoenen geldt deze plicht wel.

Ja, in de winkels binnen het aangewezen gebied geldt ook een mondkapjesplicht.

Ook winkelmedewerkers en marktkooplieden moeten een mondkapje dragen in het openbare deel waar contact is met klanten. In het besloten deel van de winkel zoals magazijn en kantine is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Wel gelden daar de basismaatregelen zoals het houden van 1,5 meter afstand.

Voor winkelmedewerkers en marktkooplieden geldt dat in plaats van een mondkapje, ook een spatmasker gedragen mag worden. Deze uitzondering geldt alleen voor winkelmedewerkers op het moment dat ze in de winkel zijn of marktkooplieden bij hun kraam staan. Op straat moet een mondkapje worden gedragen.

De plicht voor het dragen van een mondkapje geldt voor iedereen boven de 13 jaar. Ook bij het uitlaten van een huisdier geldt de mondkapjesplicht.

Als u om medische redenen geen mondkapje kunt dragen, bent u daarvan vrijgesteld. Let wel op dat u aannemelijk moet kunnen maken waarom u geen mondkapje kunt dragen.

De plicht voor het dragen van een mondkapje geldt voor iedereen, ongeacht de activiteiten. Ook bij het buitenzetten van vuilnis.

De plicht voor het dragen van een mondkapje geldt voor iedereen, ongeacht de activiteiten. Sporten, zoals hardlopen zonder mondkapje kan buiten het aangewezen gebied of tussen 22.00 en 6.00 uur

De verplichting wordt niet ingevoerd op locaties waar al landelijke maatregelen worden getroffen zoals sportscholen, horeca en musea. Hier wordt al gewerkt met reservering en begeleiding. De mondkapjesplicht is vooral bedoeld voor locaties waar drukte minder goed te reguleren is.

Ja, de mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar, dat geldt ook voor (brom)fietsers.

Rotterdammers met een laag inkomen kunnen mondkapjes via het AOW- en jeugdtegoed aanschaffen bij de HEMA in Rotterdam en de thuiszorgwinkels van Vegro. Ook de Voedselbank verstrekt klanten een mondkapje. Wie in acute geldnood zit, kan voor een vergoeding voor mondkapjes terecht bij het welzijnswerk in Rotterdam.

Meer informatie

Meer informatie over de mondkapjesplicht is te vinden op de website rijnmondveilig.nl.

Read this information in English.

\