Kom in actie tegen kindermishandeling
Gepubliceerd op: 06-02-2019
Geprint op: 20-02-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/meld-kindermishandeling/
Spring naar het artikel
Foto: Gemeente Rotterdam

Een nieuwe landelijke campagne roept mensen op in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Wat kunt u als bewoner van Rotterdam doen om een vermoeden hiervan te melden?

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTTR) is dé ingang voor professionals en bewoners in de regio Rotterdam die een vermoeden hebben van kindermishandeling en/of huiselijk geweld. Geweld stopt namelijk niet vanzelf. Daarom zijn meldingen aan de VTTR essentieel om dit te kunnen stoppen. Melden kan op elk moment van de dag via 0800-2000. Dat kan ook anoniem.

Wat gebeurt er met een melding?

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond benadrukt dat er met elke melding zeer zorgvuldig wordt omgegaan. Een deskundige brengt samen met de beller de signalen van kindermishandeling en/of huiselijk geweld in kaart. Wat heeft men zelf gezien/gehoord? Wat zou de melder zelf kunnen doen? Het is belangrijk dat de melder zoveel mogelijk feitelijke informatie geeft.

Afspraak thuis

Na een melding onderzoekt Veilig Thuis de veiligheid. Soms vraagt een situatie direct bescherming voor slachtoffers of kinderen en wordt er samengewerkt met het crisisinterventieteam jeugd of de vrouwenopvang. Afspraken worden met de betrokken gemaakt, liefst bij de mensen thuis maar het kan ook op kantoor. Ook is het belangrijk om altijd de kinderen mee te nemen. Zij zien en horen heel veel en kunnen zelf klachten ondervinden.

Hulpverlening of huisverbod

Indien er sprake is van onveiligheid worden veiligheidsafspraken gemaakt en wordt zo snel mogelijk hulpverlening ingezet. VTRR houdt vervolgens scherp in de gaten of de veiligheidsafspraken ook echt werken. Staat het gezin niet open voor hulpverlening en het geweld stopt niet, dan wordt er afgestemd met justitie en de Raad voor de kinderbescherming. Een beschermingsmaatregel is soms nodig. Dit kan ook in de vorm van een huisverbod zijn voor de pleger.

Landelijke campagne

Op 6 februari is een nieuwe landelijke campagne 'Ik vermoed huiselijk geweld' gestart om mensen aan te sporen een eerste stap te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De website Ik vermoed huiselijk geweld helpt mensen met advies hoe ze in actie kunnen komen. Lees in het verhaal van Talitha hoe zij in actie kwam om een kind te helpen na signalen van kindermishandeling.

Meer informatie

Bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond kunt u uw zorgen voorleggen over uzelf, een kind, een gezin of partner. Veilig Thuis heeft een team van deskundige procesregisseurs, gedragswetenschappers en vertrouwensartsen. Wilt u zorgen melden of advies vragen? Bel dan naar 0800-2000. Gratis en 24/7 bereikbaar.

Kijk voor meer informatie op de website van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond.