Meer geveltuinen in Rotterdam
Gepubliceerd op: 21-05-2020
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/meer-geveltuinen/
Spring naar het artikel

Rotterdam en Amsterdam zetten allebei in op meer geveltuinen. Op Hemelvaartsdag gaat het NK Tegelwippen tussen beide steden van start. Aan het eind van de zomer krijgt de winnende stad een gouden tegel uitgereikt.

Wethouder Bert Wijbenga en zijn Amsterdamse evenknie Laurens Ivens geven op Hemelvaartsdag de aftrap voor het NK Tegelwippen tijdens de online editie van het ‘Dus Wat Gaan Wij Doen’-festival. Het doel is om in beide steden biodiverser, groener, leefbaarder en klimaatadaptief te maken, door tegels te verwijderen en er planten voor in de plaats te zetten.

Gouden tegel

Rotterdammers en Amsterdammers kunnen meedoen aan het NK Tegelwippen via de website Duswatgaanwijdoen.nl. Hierop staan de regels en het invulformulier waar u kunt aangeven hoeveel tegels u gewipt hebt. De tegelstand is de hele zomer te vinden op de digitale Tegelteller. Aan het einde van de zomer wordt in Blue City een gouden tegel uitgereikt aan de wethouder van de winnende stad.

In 010 gaan wij natuurlijk voor de winst! Ook de 1.000-geveltuinenactie van Rotterdammers Raymond Landegent en Berend van Zanten, die vrijdag 22 mei officieel van start gaat, moet daarvoor gaan zorgen.

'Geveltuinen zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor verkoeling op hete dagen en voor wateropvang tijdens hevige regenbuien.'

Bert Wijbenga - wethouder

‘Pak je schep en schoffel!’

Wethouder Bert Wijbenga: ‘Beste stadsgenoten, hierbij roep ik jullie op om de tegels in je geveltuin of tuin te verruilen voor planten, bloemen en/of struiken. Een groene geveltuin of tuin zorgt voor een fijnere leefomgeving. Het is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en voor wateropvang tijdens hevige regenbuien. Daarnaast willen we als Rotterdam natuurlijk ook graag winnen van onze concurrent; Amsterdam. Dus pak je schep en schoffel en maak je geveltuin of tuin groener!’

De tekst gaat verder onder de foto's.

1.000 geveltuinen, 100 verloot

Op vrijdag 22 mei start ook het initiatief ‘Samen leggen we 1.000 geveltuinen aan’. Berend van Zanten en Raymond Landegent zijn op dit idee gekomen doordat veel mensen in deze tijd thuis zitten en ze iets positiefs willen doen. Raymond: ‘De geveltuin. Wie wordt er niet zielsgelukkig van? De bewoners, het langslopende publiek, het riool en niet in de laatste plaats de insecten. Daarom gaan we Rotterdammers in beweging brengen om vóór 30 september 1.000 geveltuinen aan te leggen!’

De tekst gaat verder onder de video.

Geen toestemming gemeente nodig

Een geveltuin mag je zelf aanleggen, zonder toestemming van de gemeente. De organisatie achter het initiatief heeft hier een stappenplan voor gemaakt, je kunt ze eventueel ook inhuren voor de aanleg. Omdat niet iedereen de financiële middelen heeft om een geveltuintje aan te laten leggen of om het benodigde materiaal aan te schaffen, worden er 100 klimaatadaptieve en gifvrije tuintjes weggegeven. In de maanden juni, juli, augustus & september worden er per maand 25 aangelegd. Vanaf vrijdag 22 mei is over dit initiatief meer informatie te vinden op de website 1000geveltuinen.nl.

Nieuwsgierig naar de regels en hoe je een geveltuin aanlegt? Kijk dan op Rotterdam.nl/geveltuinen.

Meer informatie

Extra groen in de stad is belangrijk. Groen maakt de stad mooier, prettiger om in te wonen, koeler en het neemt goed water op bij een hevige regenbui. Vanuit de programma’s Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen stimuleert de gemeente het klimaatbestendig maken van de stad en de aanleg van 20 hectare extra groen.

Vergroen met behulp van subsidie uw tuin, gevel of (dak)terras en koppel uw regenpijp af van het riool, waardoor u water kunt opslaan en (her)gebruiken. Kijk voor meer informatie op de pagina subsidie klimaatadaptatie.

\