Ouderen zitten zelden achter de geraniums
Gepubliceerd op: 10-07-2019
Geprint op: 17-07-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/masterplan-ouderen/
Spring naar het artikel
Foto: Arnoud Verhey

Rotterdam wil een stad zijn waar je, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunt worden. Maar hoe doe je dat als de groep ouderen snel groeit? In het Masterplan Ouderen staan de ambities en de plannen samengevat om de stad gereed te maken.

'Ik ben zelden ouderen tegengekomen die hele dagen achter de geraniums zitten. Dat beeld is hardnekkig, maar doet geen recht aan de ouderen van nu’, vindt Sven de Langen, wethouder ouderen. De waarheid is dat Rotterdamse ouderen zo lang mogelijk in hun eigen wijk willen blijven wonen. En dat ze actief mee willen doen. Dat gaat niet vanzelf.

Waar en hoe gaat het groeiend aantal ouderen straks wonen?

Als we nu niets doen, dan is er straks niet voor elke Rotterdamse oudere een toegankelijke woning. Of is er geen passende ondersteuning. En er is haast bij. Want over vijftien jaar is één op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar. En bovendien groeit het aantal 75+ers binnen deze groep snel. De groep ‘nieuwe ouderen’ is ook diverser dan vroeger.

Masterplan Ouderen

De ambities en plannen om de stad gereed te maken voor een groot aantal ouderen zijn samengevat in het Masterplan Ouderen. Het unieke van dit plan is dat alles rond ouderen aan de orde komt. Denk aan: vitaliteit, ertoe doen, wonen en woonomgeving en zorg en ondersteuning.

Duidelijke uitwerking voor de jaren 2019 en 2020

Een greep uit de plannen. Er komen elk jaar in alle gebieden Fitfestivals waar ouderen adviezen krijgen hoe ze gezond oud kunnen worden. De bibliotheek gaat ouderen digitaal vaardig maken door het aanbieden van trainingen en ondersteuning. Ook komen er in alle wijken gespreksgroepen over zingeving. En we gaan fors inzetten op voor ouderen geschikte woningen en een toegankelijke buitenruimte.

Ouderenhubs in de wijken

Verder is het doel van de gemeente Rotterdam en allerlei partijen in de stad is om zorg slimmer te organiseren en versnippering te voorkomen. Denk hierbij aan ‘ouderenhubs’: centrale ouderenvoorzieningen in de wijken. Dit zijn plekken waar ouderen prettig kunnen wonen en actief mee kunnen blijven doen. En waar wonen, welzijn en zorg slimmer is georganiseerd.