Markeringen langs de Rotte
Gepubliceerd op: 04-12-2020
Geprint op: 16-01-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/markeringen-de-rotte/
Ga naar de hoofdinhoud

Vandaag onthullen het recreatieschap Rottemeren, gemeente Rotterdam en provincie Zuid-Holland één van de markeringen langs de Rotte. In totaal worden 15 informatiezuilen geplaatst van de oorsprong in Moerkapelle tot de dam op de Hoogstraat.

De markeringen vertellen verhalen over het wonen, werken en recreëren aan en op de Rotte. Het doel is hiermee de Rotte en het hele (recreatie)gebied eromheen duidelijker te presenteren en bewoners en bezoekers uit te nodigen om deze bijzondere verbinding te volgen.

Omgetoverd tot aantrekkelijke, levendige en natuurlijke plek in de stad

De voorzitter van het recreatieschap Rottemeren en wethouder Buitenruimte Bert Wijbenga is trots op dit project: ‘De afgelopen jaren hebben we intensief samengewerkt om de Rotte om te toveren tot aantrekkelijke, levendige en natuurlijke plek in stad en buitengebied. In de stad bij het Grotekerkplein, de Leuvekolk en de Crooswijksebocht. In het buitengebied is er van alles te beleven dankzij de inzet van de ondernemers, omwonenden en andere betrokkenen uit dat gebied. En daar staat de komende jaren nog veel meer op de agenda. Sinds kort staan er in Zuidplas, Lansingerland en Rotterdam Rotte Kijkers, kunstwerk en uitkijkpunt over de Rotte in één. De markeringen verbinden de Rotte van oorsprong tot dam. Zo nodigen we wandelaars, fietsers en watersporters uit om een groter gebied van de Rotte te verkennen.’

Unieke samenwerking

De keuze voor opening van de markering bij het Land van Chabot is niet toevallig. Hier verbindt de stad zich met het buitengebied. Gedeputeerde Jeannette Baljeu van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland: ‘Zo’n gezamenlijke benadering is best uniek. Het recreatiegebied de Rottemeren is 'de groene long' en vormt een prachtig landschapspark. Rotterdam is op een mooie, natuurlijke wijze samen met het recreatieschap en omliggende gemeenten het gebied verbonden. Zeker in deze tijd hebben mensen het nodig zich vrij te voelen en zoeken ze letterlijk licht, lucht en ruimte. Het dicht bij huis kunnen beleven van de Rotte op of langs het water, biedt mooie mogelijkheden voor waterrecreatie. Waar markeringen vaak begrenzen, verbinden we hier een groot gebied.’

750 jaar dam in de Rotte

In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam op de Hoogstraat is aangelegd. Daarom is het een extra bijzonder jaar voor de Rotte. Het afgelopen najaar hebben we dat gevierd met onder andere twee tentoonstellingen, een landschapsopera, een mooie lezing en onthulling van het kunstwerk van Ben Zegers en Waterweken in de Crooswijksebocht. Het thema-jaar maakt deel uit van Programma Rivieroevers van gemeente Rotterdam. Het doel van dit programma is meer Rotterdammers die recreëren aan de rivieren de Rotte en de Nieuwe Maas. Voor de Rotte betekent dit meer groen, meer routes, meer bestemmingen, meer plekken om te verblijven, meer natuur en meer activiteiten. Ook het plaatsen van de markeringen hoort bij deze viering.

Vanwege bouwwerkzaamheden worden de markeringen bij de Crooswijksebocht en op de Hoogstraat later geplaatst.

Meer informatie

Voor Rotterdam is het een historisch moment dat de dam 750 jaar geleden in de Rotte is gelegd. Beleef 750 jaar dam in de Rotte en ontdek wat er te doen is. Kijk voor meer informatie op: www.ookditisderotte.nl/750-jaar-dam.