Groot Rotterdams Songbook is af!
Gepubliceerd op: 02-10-2019
Geprint op: 18-10-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/liedjes-voor-klokkentoren/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente rotterdam

Het Groot Rotterdams Songbook is af! Vanaf 4 oktober klinken 170 liedjes van 170 nationaliteiten een jaar lang iedere dag uit de stadscarillons.

De afgelopen 2 jaar verzamelde stadsbeiaardier Richard de Waardt liedjes vanuit de +/- 170 nationaliteiten die Rotterdam rijk is. Hij bundelde de liedjes in het Groot Rotterdams Songbook. De Waard: ‘Ik bespeel het carillon van de Laurenskerk iedere donderdag en tijdens de markt op zaterdag een uurtje. Mensen die dan beneden lopen kunnen daar niet omheen, ze moeten eigenlijk wel naar mij luisteren. Dat gaf me het idee om voor iedere nationaliteit een liedje te spelen zodat iedereen zich een beetje thuis voelt. Het was een hele zoektocht om liedjes uit Afrika en Zuid-Amerika te vinden. En ook om liedjes te herschrijven voor een carillon. Sommige liedjes, vooral uit Afrika, zijn meer ritmisch dan melodisch en daardoor lastig om op een carillon te spelen. Maar het is gelukt.’

Primeur in stadhuistuin

Op 4 oktober is de lancering van het Groot Rotterdams Songbook in de stadhuistuin. Voor die gelegenheid staat er een mobiel carillon in de tuin. Burgemeester Aboutaleb geeft het startschot en 50 basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8 van 2 Rotterdamse basisscholen zingen in koor mee.

Carillons

Vanaf oktober klinken de liedjes op de drie Rotterdamse carillons. De klokken worden bespeeld door de stadsbeiaardier, maar worden ook aangestuurd door een computer. De beiaardier bewerkt de liedjes en maakt ze geschikt voor de speeltrommel en de speelcomputers. In deze computers worden de liedjes geprogrammeerd en op gezette tijden afgespeeld.

  • Het oudste carillon hangt in de Laurenstoren. Daar hangen 49 klokken, waarvan 29 originele exemplaren uit het jaar 1660. Die hebben het bombardement overleefd en worden al eeuwen lang met handen en voeten bespeeld door de stadsbeiaardier.
  • Het grootste instrument hangt in de toren van het stadhuis. In totaal hangen hier 63 klokken, waarvan de zwaarste 5,5 ton weegt.
  • Het derde en kleinste carillon hangt in de de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. In het fraaie koepeltorentje hangt sinds december 1989 een carillon van 44 klokken.

Verzoekplaatje
Iedere zaterdag speelt stadsbeiaardier Richard de Waardt tussen 13.00 en 14.00 uur verzoeknummers op het carillon in de Laurenstoren. Elke melodie die je kunt fluiten, kan hij op het carillon spelen! Verzoekje doen? Stuur een mailtje naar stadsbeiaardier@rotterdam.nl.

Meer informatie

Op de website van de Stichting Stadsmuziek Rotterdam wordt de playlist gepubliceerd.