Let op lood
Gepubliceerd op: 23-11-2022
Geprint op: 03-12-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/let-op-lood/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam gaat bewoners informeren over waar lood in de grond zit en om hoeveel lood het gaat. De gemeente onderzocht in wijken waar aanwijzingen zijn voor lood in de grond ongeveer 30.000 achtertuinen.

In 2015 bleek uit onderzoek van het RIVM dat jonge kinderen meer gezondheidsrisico’s lopen door lood dan werd gedacht. Vooral ongeboren baby’s en kinderen tot en met 7 jaar zijn kwetsbaar. Lood heeft invloed op de ontwikkeling van hun hersenen en op hun leervermogen. Dit was voldoende reden voor de gemeente om onderzoek te doen naar lood in de grond.

Waarom lood?

Vroeger werd veel lood gebruikt. 'Daarom zit het voornamelijk in de oudere delen van de stad', vertelt projectleider Ric Wichers. 'Het werd in de bouw voor van alles gebruikt, bijvoorbeeld voor leidingen. Maar kozijnen werden ook geschilderd met loodhoudende verf. En denk aan glas in lood. Via regenwater kan zo de bodem vervuild raken. Ook waren in Rotterdam veel loodwitfabrieken, die van loodwit pigment maakten voor de verfindustrie. Zo is op veel plekken in de stad lood in de grond gekomen.'

In de grond, niet in uw mond

Wichers: 'Lood in de grond is geen probleem, als het maar niet in het lichaam komt. Het belangrijkste is: eet geen groenten en aardbeien die op vervuilde grond zijn geteeld. Een keer wat aardbeitjes uit de moestuin kan geen kwaad. Maar hoe meer lood u binnenkrijgt, hoe meer het zich opstapelt in uw lichaam.'

Kleine kinderen kunnen tijdens het buitenspelen, hun handen in de mond stoppen en zo vervuilde grond inslikken. Naast tuinen onderzocht de gemeente daarom ook openbare speelplekken voor kinderen tot en met 7 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen daar veilig kunnen spelen.

Gras of houtsnippers

Hoe voorkomt u dat jonge kinderen in contact komen met lood in de tuin? Wichers: 'Maak een speelplek waar kinderen geen grond in hun mond kunnen stoppen. En bedek de aarde bijvoorbeeld met een grasmat, planten of houtsnippers. En mensen die groenten kweken in grond met lood adviseren we een laag schone aarde in hun tuin aan te brengen of te kweken in bakken met schone grond.'

Groen, oranje of rood

Ga naar Letoplood.rotterdam.nl om de onderzoeksresultaten voor uw tuin of buurt te vinden. Elk advies heeft een kleur. Bij groen hoeft de tuineigenaar niets te doen. Zit tussen 90 en 370 milligram per kilogram lood in de grond, dan is het advies oranje. Bij rood zit meer dan 370 milligram per kilogram lood in de grond. Zowel bij oranje als rood adviseert de gemeente de tuineigenaar om na te gaan of deze maatregelen moet nemen.

Meer informatie

Via de website Let op lood geeft de gemeente advies wat u kunt doen om te voorkomen dat u met lood in aanraking komt.

Rotterdammers van wie de tuin op lood is onderzocht, ontvangen een brief van de gemeente. Ook de buren in hun woonblok ontvangen de onderzoeksresultaten.