Leeszaal de Dam
Gepubliceerd op: 07-02-2019
Geprint op: 20-02-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/leeszaal-de-dam/
Spring naar het artikel
Foto: Jan van der Ploeg

Het Huis van de Wijk de Dam in Feijenoord heeft er een leeszaal bij met boeken voor jong en oud. Moeders uit de wijk misten de wijkbibliotheek. Ze bundelden hun krachten om de mensen uit hun omgeving aan het lezen te krijgen.

'Er zouden geen drempels voor kinderen moeten zijn om een boek te pakken' zegt Fadma Bouchataou, coördinator van de Wijkacademie Opvoeden en één van de initiatiefnemers van de leeszaal. 'Want het lezen van boeken is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen en hun algemene ontwikkeling. Maar ook volwassenen zijn nooit te oud om te lezen en zich te ontwikkelen'.

'Lezen is een mogelijkheid om kennis op te doen. Je algemene ontwikkeling wordt er alleen maar beter van.'

Fadma Bouchataoui - coördinator Wijkacademie Opvoeden

Lezen, leren, leren lezen, voorlezen

Fadma is van mening dat 'Lezen vooral leuk is. Het helpt je zelf na te denken en te dromen. Hoe fijn is het om rustig een boek te lezen, voor te lezen of voorgelezen te worden? Het helpt als 'grote mensen' hierin het goede voorbeeld geven. Want als de ouders lezen, dan lezen de 'kleintjes' ook. En zo is het idee voor de leeszaal ontstaan'.

Een taalverrijking voor de wijk

De moeders werkten nauw samen met basisscholen de Agnes, de Nieuwe Haven en Welzijnsorganisatie Humanitas. Het resultaat: een nieuwe ontmoetingsplek in Feijenoord met boeken voor jong en oud. De leeszaal de Dam is de derde op rij, de twee andere leeszalen liggen in het Centrum en Vreewijk.

Wijkacademie Opvoeden

De Wijkacademie Opvoeden is door gemeente Rotterdam opgericht om ouders bij elkaar te brengen en in gesprek te gaan over alles wat met opvoeding te maken heeft. De ouders richtten anderhalf jaar geleden de Boekenbende op, een plek waar kinderen boeken kunnen lezen.

Zwerfboekenkast

De moeders zijn ook bezig om in vier buurten van de wijk zwerfboekenkasten te plaatsen. De kasten zijn nog niet helemaal gevuld. Dus heeft u nog boeken over? Gooi ze niet weg, maar geef ze af bij het Huis van de Wijk de Dam aan de Persoonsdam 142.

Openingstijden

Het streven is om dagelijks van 15.30 tot 20.00 uur open te zijn. Iedere woensdagmiddag is er een kinderprogramma van 14.00 tot 16.00 uur.