Verkoop oude lampen brandgrens
Gepubliceerd op: 29-06-2020
Geprint op: 10-07-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/lampen-brandgrens/
Spring naar het artikel

De lampen van de Brandgrens zijn vervangen. De oude lampen zijn te koop aangeboden voor 25 euro per stuk. De lampen waren op 29 juni in een paar uur uitverkocht. Mogelijk volgt medio juli nog een tweede verkoopronde.

De oude lampen van de brandgrens zijn onlangs vervangen voor nieuwe exemplaren, omdat er veel kapot waren. De lamp vormt één geheel met het armatuur en was niet meer te leveren. Daarom zijn ze allemaal vervangen voor nieuwe exemplaren. Weggooien van de oude lampen is zonde, daarom is gekeken hoe ze hergebruikt kunnen worden. Een aantal lampen gaat naar Museum Rotterdam, maar de overige oude lampen/armaturen worden verkocht als uniek object voor in je interieur, verzameling of tuin. De opbrengst gaat naar een goed doel, namelijk het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.

Lampen al uitverkocht

De ruim 250 lampen waren op 29 juni in een paar uur uitverkocht. We zijn blij met zoveel mensen die geïnteresseerd zijn in een stukje Rotterdamse geschiedenis. Aangezien we nog niet alle lampen in de opslag hebben en we geen lampen wilden verkopen die we nog niet zouden hebben, streven we naar een tweede verkoopronde. Let wel: deze tweede verkoopronde bevat een stuk minder lampen. Zodra duidelijk is hoeveel lampen we nog hebben liggen na de ophaaldagen (15 en 17 juli), geven we meer informatie over een tweede verkoopronde.

Bedrag lampen naar goed doel

De lampen zijn op 29 juni te koop aangeboden via Materialenmarktplaats voor een bedrag van minimaal 25 euro per stuk. De opbrengst gaat naar het vfonds wat zich richt op de erkenning en waardering voor veteranen en andere geüniformeerden, het levend houden van de herinnering aan oorlog en vredesmissies, het herdenken van slachtoffers en het vieren van de vrijheid. Het is ook mogelijk extra geld te doneren. De aangekochte lamp is vervolgens met aankoopbewijs en unieke code alleen op aangegeven dagen op te halen bij de vestiging van de gemeente aan de Ir. P. Kosterlaan 20 in Rotterdam.

Uniek

Voor vele Rotterdammers en andere geïnteresseerden is het een item dat ze graag in huis zouden hebben. Of het nu gaat om herinneringen aan het bombardement of zomaar iets unieks in huis, het is nu mogelijk. Veel van de lampen zijn kapot, dus je kunt ze niet meer laten branden. Het gaat puur om de lamp/armatuur zelf als object. Je kunt er natuurlijk ook creatief mee omgaan en er iets anders van maken.

De lamp/armatuur koop je zoals deze uit de grond is gekomen, met steen. Er zijn twee soorten afbeeldingen in de lamp, namelijk met vlammen, beeld Verwoeste Stad en Heinkel (rood) en een klein aantal zonder Heinkel (groen). De kleur is alleen zichtbaar als ze branden en de meesten kunnen dat helaas niet meer.

Brandgrens

In 2006 besloot het gemeentebestuur van Rotterdam tot de definitieve fysieke markering van de brandgrens in het straatbeeld. In mei 2010 is deze voltooid en op 21 augustus 2010 werd de Brandgrens officieel onthuld.

De Brandgrens bestaat uit ledlampen, die ‘s avonds rood of groen oplichten en in de stoeptegels zijn ingegraven. In het armatuur zit een illustratie van het beeld De verwoeste stad en het silhouet van een Heinkel bommenwerper, beiden afgebeeld voor een vlammenzee met een paar brandende gebouwen. De illustratie is in samenwerking met Opera Design ontworpen. Met de rode armaturen wordt de Brandgrens in het centrum gemarkeerd. De groene lampen liggen op het Noordereiland, dat door de verdediging van de stad door eigen vuur verwoest is, het zogenaamde friendly fire. De Heinkel ontbreekt dan ook in de illustratie van de groene lamp. De brandgrens is vanaf 14 mei 2020 weer helemaal verlicht. 385 lampen verlichten dan de bijna 12 kilometer lange scheiding van het verwoeste deel van de stad en het deel dat gespaard bleef.

\