Maak kennis met Oosterflank en het Lage Land
Gepubliceerd op: 24-08-2022
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/lageland/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam is opgebouwd uit maar liefst 71 verschillende wijken. Velen van ons denken de stad te kennen, maar wat weet u eigenlijk van andere wijken? Tijd voor een verkenning. Deze keer: Oosterflank en het Lage Land.

De wijk Oosterflank is gebouwd in de jaren tachtig en bestaat uit eengezinswoningen en voornamelijk lage appartementencomplexen. Het Lage Land is gebouwd in de jaren zestig. Het is een zeer ruime en groene wijk met veel laagbouw. De woningen zijn nog betaalbaar in vergelijking met bijvoorbeeld het centrum en Blijdorp. Komende jaren worden er nog heel wat huizen bijgebouwd.

De wijken zijn heel verschillend, maar bieden volop winkel- en sportmogelijkheden, zijn goed bereikbaar en hebben veel groen in de buurt met het Schollebos en Kralingse Bos in de omgeving.

Oosterflank

Oosterflank is vooral bekend om Alexandrium met de Megastores, Woonboulevard en het grote overdekte winkelcentrum. Maar naast de vele winkels en bedrijven komen hier ook veel nieuwe huizen. Woontoren De Ster, met 169 vrije sector huurwoningen, wordt gebouwd aan het Prins Alexanderplein. Het plein krijgt een metamorfose met beplanting, bomen, nieuwe bestrating en zitplekken. Aan de Grote Beer komen 193 huurappartementen voor middeninkomens. Iets verderop aan de Hoofdweg komt woontoren het Alexanderpark met zo’n 350 woningen. Ook zullen in de toekomst meerdere kantoorgebouwen aan de Hoofdweg worden verbouwd tot appartementen.

Het Lage Land

Het Lage Land wordt door bewoners omschreven als de vriendelijkste wijk van Rotterdam. Met een mix van groen én stadsleven. Er wonen veel ouderen in de wijk. Voor hen zijn er ook veel voorzieningen zoals de ThuisPlusFlat. Beleidsadviseur Nienke Miedema vertelt: 'Dit is een flat voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, maar wel behoefte hebben aan zorg en activiteiten dichtbij. Vooral voor ouderen die in een groot huis wonen en eenzaam zijn, is zo’n woonvorm een uitkomst. Ze komen hier makkelijk in contact met anderen, blijven in beweging en zorg is heel dichtbij. Tegelijkertijd komen hierdoor huizen vrij voor gezinnen die groter willen wonen.'

In het Lage Land is een gezellig Winkelcentrum Lage Land waar iedere vrijdag markt is. Vlakbij het winkelcentrum wordt woontoren Alex gebouwd. De ruim 100 appartementen die hier komen, waren al snel verkocht. De bekende Indoor Ski en Snowboardschool en boksschool aan de Folkert Elsingastraat gaan verhuizen en maken plaats voor nieuwbouwproject Mix met ongeveer 250 woningen.

Meer informatie

Check voor meer informatie over de nieuwbouwprojecten in Oosterflank, het Lage Land en de rest van gemeente Rotterdam, de kaart op Wonen in Rotterdam.