Nieuw kwaliteitsbeleid voor wonen
Gepubliceerd op: 24-06-2020
Geprint op: 09-07-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/kwaliteitsbeleid/
Spring naar het artikel

Niet alleen veel bouwen voor alle Rotterdammers, maar er ook voor zorgen dat deze woningen toekomstbestendig zijn en een goede kwaliteit hebben. Dat is de kern van het Nieuw Rotterdamse Kwaliteitsbeleid Wonen.

Het Nieuw Rotterdams Kwaliteitsbeleid Wonen biedt handvatten voor het bouwen van hoge kwaliteit nieuwbouwwoningen en woongebouwen. Daarnaast staan er in het beleid ook vuistregels voor woningen die worden getransformeerd, waarbij bijvoorbeeld kantoren worden verbouwd tot woningen.

Gebruiksoppervlakte

In het Rotterdams Kwaliteitsbeleid Wonen staat onder meer wat een goede gebruiksoppervlakte is: hoe er voldoende ruimte is voor wonen, slapen, ontspannen, koken en opbergen. Ook is terug te vinden hoe woningen anders kunnen worden ingedeeld als de woonwensen veranderen. Bijvoorbeeld door samen te voegen, te splitsen of uit te breiden. En het kent vuistregels hoe woongebouwen collectieve ruimtes kunnen gebruiken zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten en voorzieningen kunnen delen, zoals een wasruimte, logeerkamer of collectief dakterras.

Goed gesprek

Het Kwaliteitsbeleid Wonen is ontwikkeld samen met het Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR), waar ontwikkelaars en woningcorporaties bij zijn aangesloten.

‘We maken zo vooraf al duidelijk welke kwaliteitseisen we belangrijk vinden', legt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) uit. 'We willen vooral het goede gesprek voeren met ontwikkelaars en woningcorporaties. Dat doen we het liefst zo vroeg mogelijk, aan de voorkant van een project. Ontwikkelaars, corporaties en gemeente hebben hetzelfde doel: woningen van hoge kwaliteit aanbieden, waarin het voor alle Rotterdammers prettig wonen en leven is. Samen met marktpartijen kijken we wat haalbaar is.'

Vuistregels

Het Nieuw Rotterdamse Kwaliteitsbeleid Wonen gaat onderdeel uitmaken van de Rotterdamse vuistregels voor het bouwen. Deze vuistregels zijn bedoeld om initiatiefnemers van bouwprojecten snel op weg te helpen. Het Kwaliteitsbeleid Wonen komt voort uit het Addendum Woonvisie 2030 en uit het Woningbouwakkoord dat de gemeente afsloot met marktpartijen.

\