Rotterdamse rol in kolonialisme
Gepubliceerd op: 31-10-2020
Geprint op: 23-11-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/koloniaal-verleden/
Ga naar de hoofdinhoud

De groei van de stad en haven Rotterdam is nauw verbonden met het kolonialisme. Dat blijkt uit de resultaten van een twee jaar durend onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam.

In 2017 nam de raad een motie aan om de Rotterdamse geschiedenis rondom kolonialisme en slavernij te onderzoeken. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) is samen met Rotterdamse onderzoekers de geschiedenis ingedoken en schreef maar liefst drie boeken over het onderwerp. Deze zijn zaterdag 31 oktober gepresenteerd.

Voorouders

Rotterdam speelde vanaf 1600 een belangrijke rol in het Nederlandse kolonialisme en dus ook in slavenhandel en slavernij, schrijven de onderzoekers. Dit is op allerlei manieren terug te zien in de hedendaagse samenleving. Nog bestaande Rotterdamse bedrijven waren betrokken bij het kolonialisme. In Delfshaven staan diverse panden die vroeger van de VOC waren - al verwijzen deze meer naar het koloniale verleden van Delft. En rijke Rotterdammers verzamelden kunst uit koloniën, vooral Indonesië. Kunst die nu te zien is in onder meer het Wereldmuseum, Boijmans van Beuningen en het Maritiem Museum. Uit het onderzoek blijkt ook dat een op de acht Rotterdammers Afrikaanse voorouders heeft die tot slaaf zijn gemaakt.

Programma

Het Stadsarchief gaat samen met partijen in de stad (zoals musea) een programma maken om deze geschiedenis met zoveel mogelijk Rotterdammers te delen. Daarnaast is de gemeente naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten in de zomer in gesprek gegaan met belangenorganisaties in de stad. Dit heeft geleid tot het plan ‘Rotterdam tegen Racisme’, met acties voor 2021. Dit plan behelst onder andere meer onderwijs en voorlichting over het koloniale en slavernijverleden.

Meer informatie

De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in de vorm van 2 bundels en een monografie:

  • Het koloniale verleden van Rotterdam, onder redactie van Gert Oostindie.
  • Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging, onder redactie van Francio Guadeloupe, Paul van de Laar en Liane van der Linden.
  • Rotterdam in slavernij, Alex van Stipriaan.

Meer info over de boeken en onderzoeksresultaten vindt u op Stadsarchief.rotterdam.nl.