Zorg dat u koel blijft
Gepubliceerd op: 08-08-2022
Geprint op: 17-08-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/koele-kaart/
Ga naar de hoofdinhoud

De komende dagen wordt het weer erg warm en daarom treedt vanaf woensdag het Nationaal Hitteplan in werking. Hieronder hittetips en de Koele Kaart met verkoelende plekken in Rotterdam. Met daarop op de drinkwaterpunten in de stad.

Het is vaker en langer heet. De afgelopen jaren is de temperatuur in Rotterdam op zomerse dagen met zo’n 8 graden toegenomen. Behalve dat hitte onprettig kan aanvoelen, kan het ook zorgen voor gezondheidsproblemen, vooral bij ouderen en zieken. Bij temperaturen vanaf 27°C is de kans groter dat zulke problemen voorkomen.

Oververhitting

Mensen kunnen last krijgen van vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid. Het lichaam warmt steeds meer op. Als de warmte niet meer voldoende kan worden afgevoerd, is er sprake van oververhitting. Dat kan leiden tot uitputting, ontstaan door vocht- en/of zoutverlies. Mensen met hart- en vaatziekten lopen bij hoge temperaturen een groter risico op een hart- of herseninfarct. Het is dus heel belangrijk dat u probeert zo koel mogelijk te blijven.

Hitteplan in werking

Om mensen te helpen de dagen door te komen komt het RIVM met het Nationaal Hitteplan. Dit plan moet ervoor zorgen dat er passende maatregelen genomen worden aan ouderen of mensen met een chronische ziekte. Zoals het extra alert maken op water drinken. Dat doet het RIVM samen met organisaties, professionals en vrijwilligers die betrokken zijn bij zorgverlening van deze mensen.

De Koele Kaart

Toch is verkoeling zoeken niet voor iedereen even makkelijk. Zo’n 30% van de Rotterdammers geeft aan bij een hittegolf geen verkoeling te vinden in eigen huis of wijk. Daarvoor is de Koele Kaart op Rotterdamsweerwoord.nl. Op deze kaart vindt u de koele plekken in uw buurt. Denk aan het park of koele plekken in gebouwen. Ook staan op de kaart drinkwaterpunten in de stad aangegeven.

Tips bij warmte

  • Drink voldoende.
  • Blijf zoveel mogelijk in de schaduw.
  • Beperk lichamelijke inspanning, vooral in de middag.
  • Houd de woning koel met behulp van zonwering, ventilator of airconditioning.
  • Als u toch naar buiten gaat: draag dan kleding die bescherming biedt tegen de verbranding door de zon.
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème.
  • Zorg voor elkaar: let op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Meer informatie

Op GGDleefomgeving.nl vindt u nog meer tips hoe om te gaan met de hitte.