Zorgen over klimaatverandering
Gepubliceerd op: 18-11-2019
Geprint op: 07-12-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/klimaatverandering/
Spring naar het artikel

Drie van de vier Rotterdammers maakt zich zorgen over klimaatverandering. Dat blijkt uit de jaarlijkse Omnibusenquête 'Rotterdammers over milieu en duurzaamheid 2019' , uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

88 procent van de Rotterdammers denkt dat het klimaat verandert, 5 procent denkt van niet en 7 procent weet het niet. De afgelopen jaren nam het aantal Rotterdammers dat denkt dat het klimaat verandert fors toe. Van alle Rotterdammers maakt driekwart zich zorgen over klimaatverandering. Ze maken zich het meest zorgen over een stijgende zeespiegel, gevolgd door gevolgen voor planten en dieren, dat het warmer en droger wordt en over meer lokale wateroverlast.

Verwarming lager

De enquête is in het voorjaar uitgevoerd onder ongeveer 4.100 Rotterdammers van 16 tot 85 jaar. Het geeft de gemeente Rotterdam inzicht hoe Rotterdammers tegen milieu en duurzaamheid en de gemeentelijke inspanningen op dit gebied aankijken. Ook laat de enquête zien waar de Rotterdammer zelf toe bereid is. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste Rotterdammers bereid zijn om zelf maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Dit doen ze bijvoorbeeld door zelf boodschappentassen mee te nemen, de verwarming thuis lager te zetten, afval te scheiden of meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Daarnaast heeft bijna de helft van de Rotterdammers tot nu toe al energiebesparende maatregelen getroffen. Het gaat hier vooral om maatregelen in de woning, zoals dubbelglas, vloer-, muur en/of dakisolatie of HR-ketels. 

Luchtvervuiling

Voor veel Rotterdammers is luchtvervuiling een belangrijke bron van gezondheidsklachten. Volgens de Omnibusenquête heeft bijna de helft van de Rotterdammers last van de slechte luchtkwaliteit. Bijvoorbeeld door last aan ogen, keel, neus en kortademigheid. Het stadsbestuur wil dit aanpakken. Zo moeten er vanaf 2020 geen straten meer zijn waar de luchtkwaliteit wordt overschreden. In 2022 moet de lucht in de hele stad schoner zijn geworden.

Volgens wethouder Arno Bonte (duurzaamheid) draagt de positieve houding van veel Rotterdammers in de praktijk hier al aan bij. “Zonnepanelen en elektrische auto’s zijn hard in opkomst en ook het aantal Rotterdammers dat de fiets pakt in plaats van de auto. Die verandering draagt bij aan schonere lucht in de stad. Daarom proberen we als gemeente duurzame keuzes zo makkelijk mogelijk te maken.'

Meer informatie

Lees bij Onderzoek010 alle uitkomsten van het onderzoek.

\