Rotterdam actief op klimaatgebied
Gepubliceerd op: 17-11-2021
Geprint op: 29-11-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/klimaatafspraken-rotterdam/
Ga naar de hoofdinhoud

Deze weken staan de kranten bol van nieuws over de klimaattop in Glasgow. Het klimaat overstijgt de lands- en continentsgrenzen, maar toch kunnen steden ook veel doen. Wat gebeurt er allemaal in Rotterdam?

Rotterdam heeft sinds 2019 een eigen klimaatakkoord. Dit begon met 49 klimaatdeals, inmiddels zijn het er 55. Deze deals zijn concrete maatregelen die eraan moeten bijdragen dat de uitstoot van CO2 in 2030 de helft minder is. Ook bieden de deals veel economische en maatschappelijke kansen voor de stad.

Zakelijk verkeer

Eén van die klimaatdeals werd onlangs gesloten door meer dan 20 grote bedrijven in Rotterdam. Zij spraken af om de CO2-uitstoot van hun zakelijke én woon-werkverkeer minimaal te halveren voor 2030. Ze willen dat bereiken door bijvoorbeeld hun medewerkers te stimuleren vaker met het OV of de fiets te reizen en elektrische auto’s van de zaak te gebruiken. Doel is ook dat meer Rotterdamse bedrijven zich aansluiten.

Minder voedselverspilling

Een andere klimaatdeal is een uitgewerkt plan voor de bouw van de grootste groene waterstoffabriek van Europa. Ook zijn er al ruim 300.000 zonnepanelen op Rotterdamse daken gelegd en is er met de deal 'Rotterdam tegen voedselverspilling' voorkomen dat 62.000 kilo voedsel (gelijk aan 250 ton CO2-reductie) in het afval terechtkwam. Het gaat nu naar restaurants met een sociaal maatschappelijke doelstelling.

Subsidies en leningen

Het Rotterdams Klimaatakkoord is in 2019 gesloten door meer dan 100 Rotterdamse bedrijven, maatschappelijke instellingen en in samenwerking met duizenden Rotterdammers. Daarnaast gebeurt er in de stad nog veel meer, zoals het aardgasvrij maken van wijken en het verduurzamen van huizen met subsidies en leningen vanuit de gemeente.