Wie verdient de Rotterdamse Kinderrechten Award?
Gepubliceerd op: 12-09-2022
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/kinderrechtenaward/
Ga naar de hoofdinhoud

Kent u een Rotterdammer of Rotterdamse organisatie die zich vrijwillig inzet voor kinderen? Vanaf 12 september kun die nomineren voor de Rotterdamse Kinderrechten Award 2022!

De initiatieven of activiteiten die worden voorgedragen, moeten bijdragen aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Initiatieven kunnen groot of klein zijn. Denk aan een buurtbewoner die boterhammen smeert voor kinderen die anders geen lunch hebben of een leraar die zich inzet om online pesten tegen te gaan.

Kinderrechten

Het initiatief/de activiteit moet aansluiten bij één van de kinderrechten
van het Kinderrechtenverdrag op Kinderrechten.nl. De belangrijkste kinderrechten zijn:

  • Het recht op onderwijs
  • Het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
  • Het recht op bescherming tegen discriminatie
  • Het recht op een eigen geloof
  • Het recht op identiteit
  • Het recht op gezondheid en gezondheidszorg
  • Het recht op leven en ontwikkeling
  • Het recht op informatie

Geldprijs

De Rotterdamse Kinderrechten Award bestaat onder andere uit een geldprijs die Rotterdammers en organisaties kunnen gebruiken om hun initiatieven voort te zetten. En dat komt vaak goed van pas. Zo vertelt Loulou Drinkwaard van uitgeverij Wilde Haren, een van de winnaars van vorig jaar. Zij maken kinderboeken waarin inclusiviteit, zichtbaarheid en diversiteit de norm zijn.

Nog lang niet uitverteld

‘Het winnen van de Rotterdamse Kinderrechten Award heeft veel voor ons betekend’, vertelt Loulou. ‘Het was fijn om te lezen dat de jury vond dat we onderwerpen op een laagdrempelige en kindvriendelijke manier bespreekbaar maken. Met het geld zijn we naar de internationale kinderboekenbeurs in Bologna gereisd om onszelf te presenteren en contacten op te doen. Ook zijn we met veel energie bezig met nieuwe projecten: een deel twee van ons eerste boek en vier nieuwe publicaties. We zijn nog lang niet uitverteld!’

Meer informatie

Vanaf nu kunt u de Rotterdammer of Rotterdamse organisatie nomineren waarvan u vindt dat ze deze award verdienen. Ga naar de pagina over de Rotterdamse Kinderrechten Award en nomineer. De jury kiest de winnaars en maakt deze op zondag 20 november bekend.