Keti Koti: de dag van gebroken ketens
Gepubliceerd op: 30-06-2021
Geprint op: 26-07-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/keti-koti/
Ga naar de hoofdinhoud

Op 1 juli 1863 schafte Nederland slavernij af in Suriname en de Nederlandse Antillen. Vanaf dat moment kregen alle tot slaaf gemaakten hun 'vrijheid' terug.

Vrijheid tussen aanhalingstekens omdat ze nog tien jaar verplicht doorwerkten als contractarbeiders zonder enige vorm van betaling. Vandaag, op 30 juni, herdenken we de slachtoffers van de trans-Atlantische handel bij het slavernijmonument aan de Lloydkade.

Herdenking in Rotterdam

Sinds 2013 organiseert de stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst de herdenking in Rotterdam. Maar daar begon het niet zegt programmeur Harlow Brammerloo: 'Al in de jaren 70 vierden er verschillende welzijnsorganisaties Keti Koti. Alleen was het toen op bescheiden schaal en kreeg het alleen aandacht van Surinaamse en Antilliaanse Rotterdammers. Wit-Nederland zette het weg als een ongeluk in de geschiedenis en niet meer. Eind jaren 90 veranderde dat en werd de zoektocht naar kennis breder en intensiever. Vooral door afstammelingen van tot slaaf gemaakten. Want wat betekende slavernij en kolonialisme allemaal? En waar komen onze namen vandaan?'

Verborgen pijn

'Zelf kwam ik er pas later achter hoe groot de rol van de slavernij was. Toen ik op de middelbare school in Suriname zat leerden we over de glorie van de WIC en VOC. Maar we hoorden niks over de achtergrond van die zeevaartmaatschappijen en de betrokkenheid met slavernij. We spraken er gewoon niet over. Je sprak ook niet Surinaams met elkaar want dat was, vooral volgens de ouderen, onfatsoenlijk. "Doe niet zo vernegerd"’, zeiden ze dan tegen je. Het was plat en primitief in hun ogen. Alle officiële zaken in Suriname zijn Nederlands. Mijn oma was een kind van een slaaf en sommige van haar straffen, als we stout waren, kwamen uit die tijd. Pas later besefte ik waar het allemaal vandaan kwam.'

De herdenking

In 2017 gaf burgemeester Aboutaleb Keti Koti de status van een officiële herdenking. Sindsdien krijgt het elk jaar steeds meer nationale aandacht. ‘Ook dit jaar geeft burgemeester Aboutaleb een speech’, zegt Harlow. 'Hij wordt bijgestaan door andere burgemeesters en wethouders van omliggende gemeenten. Er is ook muziek van de marinierskapel en spoken word door Zaïre Krieger. De inloop begint om 18.00 uur en de plechtigheid om 19.00 uur.’ Bekijk het programma van de herdenking.

Kolonialisme in Rotterdam

Het college B&W van Rotterdam kondigde in januari 2021 aan, zorgvuldig te onderzoeken hoe de stad zich verhoudt met ons koloniale verleden. Want wat doen we met straatnamen, standbeelden en onderscheidingen die verwijzen naar het koloniaal- of slavernijverleden? Moet er een cultureel en educatief programma komen voor meer kennis en bewustwording? En hoe spreekt het college zich uit over de rol die het voormalige stadsbestuur had in deze geschiedenis? In oktober dit jaar presenteert het college de uitkomsten. Meer informatie over het onderzoek koloniaal- of slavernijverleden.