Rotterdamse jeugd kan weer sporten
Gepubliceerd op: 28-04-2020
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/jeugd-kan-weer-sporten/
Spring naar het artikel

Kinderen en jongeren mogen vanaf woensdag 29 april weer onder begeleiding buiten sporten. Buitensportverenigingen openen waar mogelijk hun poorten.

Om te beginnen, worden sportactiviteiten voor kinderen en jongeren georganiseerd op vijf Krajicek en Cruyff Courts in de stad. Als dit goed gaat, gaat het aantal locaties na 11 mei omhoog. Ook scoutingverenigingen en speeltuinen mogen respectievelijk vanaf 29 april en 4 mei weer open voor de jeugd. Uiteraard moet het sporten en spelen veilig (volgens de RIVM-richtlijnen) gebeuren voor zowel de kinderen als begeleiders.

De regels

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten bij het sporten op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. Op die manier lopen ze zo weinig mogelijk kans om besmet te raken met het coronavirus. Deze regel geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Veel topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties weer sporten als zij 1,5 meter afstand van elkaar houden.

'Veel sportclubs staan te springen om weer open te gaan. Alle lof voor de vele vrijwilligers die het verenigingsleven in zeer korte tijd weer hebben opgestart.'

Sven de Langen - wethouder

Buitensport loopt voorop

Sportclubs en –verenigingen kunnen vanaf 29 april op hun terrein weer sportieve buitenactiviteiten organiseren voor kinderen en jongeren. Officiële wedstrijden zijn voorlopig nog niet toegestaan en kantines blijven gesloten. Ook moet er onder meer voldoende aandacht besteed worden aan regels voor het halen en brengen van de kinderen.

Het betreden van het sportterrein is voor ouders niet toegestaan, omdat daarbij het risico bestaat dat veel mensen te dicht bij elkaar komen. De sportbonden en Rotterdam Sportsupport ondersteunen de verenigingen bij het opstarten van de activiteiten voor kinderen en jongeren. De verenigingen communiceren zelf of ze opengaan en welk programma ze aanbieden.

Binnensport kan tijdelijk naar buiten

De binnensport staat niet geheel buitenspel: binnensportverenigingen mogen gebruikmaken van buitensportaccommodaties om aangepaste trainingen voor eigen jeugdleden te organiseren. Daarvoor kunnen ze een verzoek indienen bij Sportbedrijf Rotterdam. Sporthallen, gymzalen en binnen- en buitenzwembaden blijven gesloten.

Creatieve inzet voor niet-leden

Veel verenigingen gaan in de eerste instantie open voor de eigen jeugdleden. Als dit goed en veilig verloopt, kunnen mogelijk ook niet-leden komen sporten. Er zijn al verschillende voorbeelden in de stad van verenigingen die op korte termijn opengaan voor niet-leden:

  • Een aantal verenigingen gaan 'mee kom'-dagen organiseren voor broertjes en zusjes die nog geen lid zijn.
  • Voetbalvereniging Steeds Hooger gaat via de schoolsportvereniging trainingen aanbieden op de schoolloze dagen. Een groep studenten zal dit faciliteren.
  • Hockeyclub Rotterdam gaat speciale beginnerslessen organiseren voor niet-leden, waarin zij uitleg krijgen over de sport.

Sporten in de openbare ruimte

De gemeente wil begeleid sporten buiten in de openbare ruimte stap voor stap weer mogelijk maken. Vanaf woensdag 29 april worden op vijf Krajicek en Cruyff Courts activiteiten voor jongeren aangeboden. Als dit goed gaat, volgen vanaf 11 mei activiteiten op meer Krajicek en Cruyff Courts.

Het gaat in eerste instantie om:

  • Krajicek Playground Nesselande, Jan Sluijterstraat, Prins Alexander
  • Krajicek Playground Koningsveldeplein, Noord
  • Cruijff Court, Vlasakkerstraat, Feijenoord
  • Krajicek Playground, Violierplein/Violierstraat, Feijenoord
  • Krajicek Playgound Vestiaplein, Gerrit Jan van der Veenpad, Hoogvliet

Professionele begeleiders van Sportbedrijf Rotterdam verzorgen een sportprogramma. Ze zorgen dat de RIVM-richtlijnen worden gehandhaafd. Bij activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar kunnen maximaal twaalf kinderen tegelijk sporten, voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar geldt een maximum van acht jongeren. Voor de overige locaties geldt dat er niets verandert. Hier blijft de noodverordening van kracht.

Meer informatie

Op Rotterdamsport.nl is een overzicht te vinden van alle verenigingen in Rotterdam. Rotterdammers kunnen contact opnemen met verenigingen om te horen wat de mogelijkheden zijn om (mee) te sporten.

Er zijn ook veel mogelijkheden om thuis fit te blijven en te bewegen.

Lees de veelgestelde vragen over de versoepeling van de maatregelen. Lees de veelgestelde vragen over coronavirus en sport op de website van de Rijksoverheid.

\