Huurders kopen Keilepand
Gepubliceerd op: 04-11-2019
Geprint op: 18-11-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/huurders-kopen-keilepand/
Spring naar het artikel
Foto: Jan de Groen

De gemeente verkoopt het Keilepand in de Merwe-Vierhavens aan het KeileCollectief. Het pand wordt door de kopers ontwikkeld tot een plek voor kennisdeling en ontmoeting.

Het KeileCollectief, een samenwerkingsverband van ontwerpers, makers en doeners, is sinds 2015 in het Keilepand gevestigd en speelt een actieve rol in het gebied. Ze organiseren onder meer thematische debatavonden over de gebiedsontwikkeling van Merwe-Vierhavens.

Het pand stamt uit 1922, omvat in totaal 14.500 m² bedrijfsruimte en is het voormalige poortgebouw van Thomsen’s Havenbedrijf. De gemeente Rotterdam en de nieuwe eigenaren hebben in de afgelopen jaren in het pand geïnvesteerd.

Verdere verduurzaming

Na de overdracht staat een verdere verduurzaming van het historische pand gepland. Een nieuw dak en gevelrenovatie zorgen voor een betere isolatie. Een vernieuwde centrale hal behoort ook tot de investeringen. 'In 2020 zal het Keilepand verder transformeren tot een bruisend KeileCollectief!”, zegt Folkert van Hagen van GROUP A.

In het Keilepand zijn GROUP A, SANT Interiors, Woodwave, Bekkering Adams architecten, De Urbanisten, HP architecten, NIEMAN De Raadgevende Ingenieurs, Brandsing Meubelmakers, Rechtstreex, en Boulder Neoliet gehuisvest.

Hetzelfde DNA

Wethouder Kurvers is blij dat de nieuwe eigenaren van het Keilepand hetzelfde DNA hebben als M4H. 'Het is een mooi collectief van creatieve bedrijven met een grote betrokkenheid bij de buurt. Het zijn makers en doeners. De ontwikkeling van dit nieuwe woon- en makersdistrict is een grote uitdaging voor stad en haven en met partijen als het KeileCollectief kunnen we er een succes van maken.'

Expositieruimte KeileZaal

In het voorjaar van 2020 verhuist ook het kantoor van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) naar het Keilepand. Bij speciale gelegenheden als Art Rotterdam Week en Wereldhavendagen is het pand voor publiek geopend en worden er in de centrale hal onder de naam KeileContemporary regelmatig wisselende exposities georganiseerd. Vanaf september 2020 is de KeileZaal de hoofdlocatie van de IABR-2020-Down to earth.

Rotterdam Makers District

M4H vormt samen met RDM het Rotterdam Makers District: de plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie. Er worden nieuwe technologieën uitgedacht, getest en toegepast. Deze nieuwe technologieën zijn onder meer gebaseerd op digitalisering, robotisering en op het toepassen van nieuwe, duurzame energie en materialen.

Meer informatie

Meer informatie over M4H is te vinden op m4hrotterdam.nl.
Meer weten over hoe bestuur, stad en partners samen doorpakken voor het Rotterdam van nu en de toekomst? Kijk op de pagina Kansen voor Rotterdammers.