Hulpteam voor gedupeerden toeslagenaffaire
Gepubliceerd op: 06-11-2020
Geprint op: 25-11-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/hulpteam/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeentelijke ombudsman en de gemeente Rotterdam gaan Rotterdamse gezinnen van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst helpen. Ze richten daarvoor samen het Hulpteam Toeslagen 010 op.

Dit specialistische team biedt hulp bij de schulden en bij de emotionele schade die er is ontstaan.

Bij de toeslagenaffaire heeft de Belastingdienst ten onrechte jarenlang kinderopvangtoeslag teruggevorderd van duizenden ouders in Nederland. In Rotterdam gaat het naar schatting om 3000 gezinnen. De Belastingdienst mag vanwege privacywetgeving de contactgegevens van deze mensen niet doorgeven. En dus kunnen de ombudsman en de gemeente pas helpen als gedupeerden zichzelf melden.

‘De hulp moet er snel komen. Want deze mensen hebben al te lang alleen met hun problemen geworsteld.'

Michiel Grauss, wethouder Armoedebestrijding en Schuldenaanpak

Onterechte beschuldiging

De Rotterdammers om wie het gaat zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt of zijn de dupe geworden van de harde manier waarop de belastingdienst heeft gecontroleerd. Ze hebben zich vaak erg alleen gevoeld, omdat er weinig begrip was in hun omgeving. De ombudsman is de eerste ingang. Mensen kunnen daar hun verhaal kwijt.

Gemeentelijk ombudsman Anne Mieke Zwaneveld: ‘Ik heb schrijnende situaties gezien. Het vertrouwen in de overheid is bij de gedupeerden tot nul gedaald. Maar tegelijkertijd is het dezelfde overheid die mensen kan helpen. Daarom juich ik de oprichting van het Hulpteam Toeslagen 010 toe en doe ik daar op deze manier aan mee.’

Stress

Na het eerste gesprek met de ombudsman zorgt het hulpteam voor intensieve en langdurige hulp. De impact van de misère op de gezinnen is groot. Soms moesten ouders zelfs hun huis verkopen. Andere ouders raakten in een depressie of gingen scheiden omdat de geldstress hun relatie ernstig onder druk zette.

‘Hulp moet er komen’

‘De hulp moet er snel komen. Want deze mensen hebben al te lang alleen met hun problemen geworsteld’, zegt wethouder Michiel Grauss van Armoedebestrijding en Schuldenaanpak. ‘Denk aan schuldhulp of begeleiding door een gezinscoach, maar ook hulp bij achterstallige medische en psychische behandelingen, aanschaf van schoolspullen, meubels of fietsen voor de kinderen. Soms helpt het al om te beginnen met de brieven en aanslagen van de belastingdienst. Die zijn vaak lastig te begrijpen en deze mensen krijgen al stress bij het zien van de zoveelste envelop.’

Meer informatie

Rotterdammers die in de schulden zijn gekomen door de toeslagenaffaire kunnen bellen met het gratis nummer van het Hulpteam Toeslagen 010 op 0800-2345 888 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 16.00 uur) of mailen naar info@htt010.nl. De ombudsman neemt dan snel contact op voor een persoonlijk gesprek.

Het hulpteam heeft ook een website met meer informatie.