Hulpteam toeslagen
Gepubliceerd op: 03-03-2021
Geprint op: 17-04-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/hulpteam-toeslagen/
Ga naar de hoofdinhoud

Hulpteam Toeslagen 010 draait op volle toeren. Zo’n 150 Rotterdammers die door de toeslagaffaire in de problemen kwamen, hebben zich al gemeld. 'De gemeente kan veel doen, maar lang niet iedereen vraagt om hulp.'

Tienduizenden euro’s schuld. Uit huis worden gezet. Psychische klachten en verbroken relaties. Voor enkele duizenden Rotterdammers zijn de gevolgen van de toeslagaffaire ingrijpend. Om hen goed bij te staan, startte de gemeente eind vorig jaar met Hulpteam Toeslagen 010. Sinds die tijd kloppen steeds meer stadsgenoten aan voor hulp. 'Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is', vertelt Jeroen Feddema, projectleider van het hulpteam.

Concrete hulp

Het team biedt in eerste instantie een luisterend oor en gaat daarna snel over tot actie. Feddema: 'Wij nemen bijvoorbeeld het contact over met de zaakbehandelaar van de Belastingdienst. Dat zorgt al voor meer rust en overzicht. Verder regelen we veel alledaagse zaken, zoals boodschappen, een koelkast, kleding of een laptop voor kinderen zodat zij weer les kunnen volgen.'

'Ik moedig iedereen aan: zoek hulp!'

Genista Lachchi - gedupeerde van de toeslagenaffaire

Schuldenstop

De hulp stopt hier niet. 'We kunnen voorkomen dat mensen uit hun huizen worden gezet. Ook worden opgebouwde schulden door gemeentelijke lasten bevroren en dwangsommen en aflossingen stopgezet. En, we vergoeden soms ook medische kosten. Denk aan een tandartsbezoek waar jaren geen geld voor was.' Als het nodig is, wordt psychische hulp aangeboden. Bijvoorbeeld met een gezinscoach of een psycholoog.  

Schaamte

Genista Lachchi (zie foto) is een van de Rotterdamse gedupeerden van de toeslagenaffaire. Zij kreeg uiteindelijk te maken met een onterechte schuld van 80.000 euro. 'Ik ging in de overlevingsstand en hoopte dat mijn probleem vanzelf zou overwaaien.' Schaamte was er ook, waardoor de drempel om hulp in te schakelen alleen maar hoger werd. ‘Ik voelde me meteen zoveel beter toen ik die stap wel zette. Het geeft ruimte en je kunt langzaam gaan nadenken over een toekomst. Ik moedig iedereen aan: zoek hulp!

Het volledige ervaringsverhaal van Genista leest u op de pagina van Hulpteam Toeslagen010.

Meer informatie

Bent u zelf de dupe van de toeslagenaffaire? Of kent u mensen die in de problemen zijn geraakt? Meldt u zich bij Hulpteam Toeslagen 010. De hulp van de gemeente is gratis.