Hulpdienst Corona bereikbaar tijdens avondklok
Gepubliceerd op: 22-01-2021
Geprint op: 06-05-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/hulpdienst-corona/
Ga naar de hoofdinhoud

Vanwege de avondklok die op 23 januari ingaat, is de Sociale Hulpdienst Corona ook in de avonduren beschikbaar. Mensen die door de coronamaatregelen in de problemen komen, kunnen 's avonds zowel naar 14 010 als hun welzijnspartij bellen.

Vanaf 23 januari geldt er in heel Nederland een avondklok, van 21.00 tot 4.30 uur. Om mensen te helpen die door deze nieuwe maatregelen in de problemen te komen is de Sociale Hulpdienst Corona ook in de avonduren bereikbaar.

Al sinds de eerste lockdown is de Sociale Hulpdienst Corona actief. Wie naar het gemeentelijk nummer 14 010 belt, wordt gericht doorgezet naar de welzijnspartij in zijn of haar gebied. Welzijn zoekt dan contact en regelt wat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld het bieden van een luisterend oor zijn, het ophalen van medicijnen of het uitlaten van de hond.

Mantelfoon

Om de verruiming van de openingstijden te kunnen realiseren is een afspraak gemaakt met de Mantelfoon die dagelijks 24 uur bereikbaarheid kent. Tijdens de avondklok en buiten de reguliere openingstijden vangen zij deze telefoontjes op. De beller merkt hier niets van, want er wordt opgenomen met Sociale Hulpdienst Corona.

Piketdiensten

De mensen van de Mantelfoon bieden een luisterend oor en vragen zo goed mogelijk uit wat het probleem is. Dit leidt tot een terugbelnotitie naar de welzijnspartij in het gebied die dan de volgende ochtend snel actie kan ondernemen. In spoedeisende situaties, waarbij hulp meteen nodig is, zijn er welzijnswerkers die piketdienst draaien en snel voor opvolging kunnen zorgen. Ook Trevvel zorgt in noodgevallen voor vervoer.

Sociale Hulpdienst Corona

Wethouder Sven de Langen van onder andere Zorg en Ouderen: 'Via de Sociale Hulpdienst hebben we de afgelopen maanden al veel mensen kunnen helpen. Met name ouderen en mensen die veel risico lopen om heel erg ziek te worden van corona, kunnen extra hulp gebruiken. Ook met de invoering van de avondklok mogen mensen in Rotterdam niet tussen wal en schip vallen en kunnen zij bij ons terecht.'

Mantelzorgers

De Mantelfoon is natuurlijk ook gewoon via 0800 - 777 33 33 te benaderen door mantelzorgers die met vragen of problemen zitten. Voor mantelzorgers is overigens door het Rijk geregeld dat zij tijdens de avondklok wel over straat mogen als er sprake is van noodzakelijke en niet verplaatsbare zorg. Hiervoor kunt u een eigen verklaring avondklok voor mantelzorgers downloaden.