Hulp bij coronacrisis
Gepubliceerd op: 21-10-2020
Geprint op: 30-11-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/hulp-bij-coronacrisis/
Ga naar de hoofdinhoud

Sinds vorige week moeten we ons weer aan strengere maatregelen houden. Veel mensen hebben te kampen met eenzaamheid, verdriet, zorgen en teleurstellingen. Wat kun je zelf doen en waar kun je hulp vragen als het niet gaat?

Het coronavirus houdt ons nu al zo’n acht maanden in zijn greep. Wat kun je doen als je je baan kwijtraakt of last krijgt van angsten of als je thuis problemen hebt in het gezin?

Financiële hulp

Meer mensen komen in financiële problemen. Bijvoorbeeld doordat ze hun baan verliezen of een nulurencontract hebben en minder of helemaal niet meer worden ingeroosterd.

 • Rotterdammers met financiële problemen kunnen aankloppen bij de Vraagwijzers of bij 14 010
 • Ondernemers met financiële problemen kunnen een tijdelijke overbruggingsregeling aanvragen (Tozo 3) voor inkomensondersteuning en mogelijk een lening voor bedrijfskapitaal.

Sociaal-psychologische hulp

Ook de mentale problemen nemen toe. Angst, zorgen, verdriet, eenzaamheid, of juist te veel op elkaars lip zitten thuis.

 • Op Steunpunt coronazorgen vindt u tips over wat u zelf kunt doen en waar u in contact kunt komen met verschillende hulp-, zorg- en dienstverleners.
 • U kunt ook bellen met de hulplijn van het Rode Kruis via 070 - 445 58 88 (maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Anderstaligen kunnen een (voice-)bericht sturen naar de WhatsApp-Hulplijn.
 • Heeft u vragen over uw kinderen of hoe u het thuis gezellig houdt, neem dan contact op met het Centrum voor jeugd en gezin, telefoon 088 - 201 00 00.
 • Lopen de spanningen thuis te hoog op? Bel met Veilig Thuis via 0800 - 2000 (24 uur per dag) of chat (anoniem) op de website www.veiligthuisrr.nl. Op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.
  Dreigt er acuut gevaar? Bel dan altijd 112.
 • Moet u in quarantaine en heeft u geen idee hoe u dat moet regelen? Bel dan met de sociale hulpdienst corona via 14 010. Een welzijnswerker komt bij u langs met een quarantainepakket en bespreekt met u of er meer hulp nodig is.  

Jongeren

Voor veel jongeren is het een moeilijke tijd. Je raakt je (bij)baan kwijt, moet je reis of andere plannen uitstellen en je kunt niet zo makkelijk met vrienden afspreken.

Jongeren (18 t/m 26 jaar) met financiële problemen kunnen terecht bij het Jongerenloket.

Het Jongereninformatiepunt (JIP) geeft­ gratis en anoniem informatie en advies, bijvoorbeeld over studiefinanciering of problemen thuis.

Zit je niet lekker in je vel en wil je met iemand praten, dan zijn er tal van mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op Wie-kan-mij-helpen.

Zorgzaam010

Heeft u zelf geen behoefte aan hulp, maar wilt u graag iets doen voor een ander? Op de website van Zorgzaam010 vindt u coronaproof vrijwilligerswerk.
U kunt bijvoorbeeld digitaal Nederlandse taalles geven, videobellen met mensen die zich eenzaam voelen, een kaartje sturen of koken  voor mensen in de buurt.

Maar via Zorgzaam010 kunt u ook een oproep plaatsen voor hulp of voor een nieuwe vriendschap. Ook kunt u online cursussen en workshops volgen zoals Opvoeden&zo of Omgaan met dementie. 

Andere tips

 • Shop lokaal, ook online! Vrijwel elke winkel, en zelfs veel marktkooplieden, hebben tegenwoordig online mogelijkheden. Zo kunt u de lokale winkeliers blijven steunen
 • Luister de podcast ‘Lekker in je vel’ van Open Rotterdam. Deze gaat over coronastress in Rotterdam
 • Op de landelijke website Aandacht voor elkaar vindt u activiteiten, ideeën en verhalen. U kunt ook uw eigen verhaal opsturen.