Eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat
Gepubliceerd op: 17-11-2020
Geprint op: 23-11-2020
https://www.rotterdam.nl/nieuws/hoogstraat/
Ga naar de hoofdinhoud

In de Hoogstraat rijden vanaf deze week auto’s één kant op. Vanaf nu wordt de straat veiliger voor fietsers. Tijdens de 'Mobility Challenge Hoogkwartier' vorig jaar werd deze situatie al getest. De situatie is nu permanent.

De Hoogstraat is een drukke straat waar auto’s en fietsers elkaar veel tegenkomen. Tijdens de Mobility Challenge Hoogkwartier experimenteerden bewoners, Stadslab Hoogkwartier en de gemeente, met deelvervoer en meer groen in de wijk. Maar ook met eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat. We leerden wat wel en wat niet werkte. Hoe anders omgaan met vervoer, gebruik maken van deelvervoer, kan bijdragen aan meer ruimte en groen in de wijk. En of de verkeerssituatie daarmee verbeterde.

'Komend voorjaar zetten we een tweede stap. Dan krijgen voetgangers meer ruimte en veranderen 20 parkeerplekken in de wijk blijvend in groenvakken met mooie planten.'

Judith Bokhove - wethouder

Eenrichtingsverkeer en meer groen

Bewoners, ondernemers en bezoekers willen graag dat de ruimte voor fietsers door het eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat en meer groen in de wijk blijft. De invoering van het eenrichtingsverkeer is een eerste stap. Volgend jaar krijgen voetgangers meer ruimte door het verbreden van een deel van de stoep in de Hoogstraat en er komt meer groen in de wijk.

'Mobility Challenge' voor andere wijken

Benieuwd naar alle resultaten en ervaringen uit de 'Mobility Challenge Hoogkwartier'? Bekijk dan de korte documentaire of lees de uitgebreide evaluatie. Hier worden aanbevelingen en geleerde lessen gedeeld voor andere wijken in Rotterdam en andere wijken in Nederland. Zo leren we van elkaar.

'Door de Mobility Challenge zijn meer mensen zich bewuster geworden van hun leefomgeving en de ruimteverdeling in de wijk.'

Sanne van Manen en Marco Stout - Stadslab Hoogkwartier

Test de toekomst van de stad

Rotterdam groeit en het wordt steeds drukker in de stad. Steeds meer mensen lopen of pakken de fiets. Daarom kijken we hoe bepaalde wegen tijdelijk anders ingericht kunnen worden. Zo ervaren we hoe een aangepaste weginrichting in de praktijk werkt.  Met het permanent eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat wordt de ruimte in de wijk beter verdeeld. De stad wordt hierdoor gezonder, schoner en groener in de toekomst.

Meer informatie

De 'Mobility Challenge' is een uniek experiment waarin een directe koppeling wordt gemaakt tussen deelvervoer en verbeteringen van de openbare ruimte in uw wijk. Meer informatie vindt u op de website mchoogkwartier.nl.