Skyline van Rotterdam groeit
Gepubliceerd op: 16-10-2019
Geprint op: 18-11-2019
https://www.rotterdam.nl/nieuws/hoogbouwvisie/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Gooris

In de binnenstad van Rotterdam mogen gebouwen de komende jaren tot 250 meter de hoogte in. Dat was eerst nog 200 meter. Daarnaast komen er drie nieuwe hoogbouwlocaties bij. Dit staat in de nieuwe Hoogbouwvisie 2019 van het college.

Naast de binnenstad worden de gebieden Hart van Zuid, de Alexanderknoop en Feyenoord City straks ook locaties voor hoogbouw. Hier mogen gebouwen komen van maximaal 150 meter hoog.

Uitbreiding

Momenteel kent Rotterdam in de binnenstad één hoogbouwzone. De as hiervan loopt grofweg vanaf het Centraal Station, via de Coolsingel, tot aan het Wilhelminaplein. De maximumhoogte voor hoogbouw langs deze as was eerst 200 meter, deze wil het college nu uitbreiden naar 250 meter.

Aan deze as grenzen de locaties waar minder hoge hoogbouw staat, zoals het Rotterdam Central District (RCD), Wijnhaveneiland en de Kop van Zuid. De grens ligt op de brandgrens. Het college wil deze grens nu uitbreiden met Pompenburg en de omgeving van de Rijnhaven.

Aantrekkelijke plinten

In de hoogbouwvisie besteedt het college ook aandacht aan de maatschappelijke functie van hoogbouw. Zo moet de omgeving profijt hebben van de nieuwe projecten en moet er 'leven' op straat zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat de onderste verdieping er aantrekkelijk uitziet met winkels, horeca en sportvoorzieningen. Daarnaast zijn er per gebied zogenaamde 'sunspots' en representatieve ruimtes. Op deze plekken worden eisen gesteld aan de afname van zon en de werking van schaduw en wind.

Minder anonimiteit

Bij nieuwe hoogbouw worden ook maatregelen genomen om anonimiteit in te perken. Een hoogbouwcomplex moet bijvoorbeeld meerdere openbare ruimten hebben. Dit moeten hoogwaardige plekken zijn die uitnodigen om elkaar te ontmoeten. Daarnaast worden de routes in het gebouw zo vormgegeven dat als een bewoner bijvoorbeeld uit de parkeergarage komt, hij/zij altijd langs de lobby of de hal moet voordat hij/zij naar de woonverdieping kan gaan.

Buitenruimte

In de toekomst wordt het bij hoogbouw ook verplicht om de daken multifunctioneel te maken. Hierbij ligt de focus vooral op groene daken, dakterrassen en de opvang van water en energie.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de Hoogbouwvisie naar de pagina Regels voor hoogbouw in Rotterdam.